Michal Tučný.

Michal Tučný. Zdroj: Profimedia.cz

Michal Tučný
Michal Tučný byl ve správný čas na správném místě.
Rattlesnake Annie a Michal Tučný
Michal Tučný byl ve správný čas na správném místě.
Legenda country muziky Michal Tučný zemřel ve 48 letech
7
Fotogalerie

Král českého country Michal Tučný by oslavil 70 let. Jeho život zkrátily nemoci, alkohol i špatná životospráva

Snídaně v trávě, Báječná ženská, Prodavač, Pověste ho vejš, Tam u nebeských bran, Všichni jsou už v Mexiku, Poslední kovboj, El Paso a ve výčtu dalších hitů zpěváka Michala Tučného bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Dodnes zní ze všech rádií a na Tučného mnozí stále vzpomínají jako na krále českého country. Dnes by tento zpěvák, který na začátku jara 1995 předčasně zemřel na rakovinu jater, oslavil 70. narozeniny.

Michal Tučný se narodil 11. ledna 1947 v Praze a již jako dítě se věnoval hudbě. Hrál na klavír a kytaru a ve čtrnácti letech bubnoval ve školním dixielandu. Vyučil se prodavačem (což ostatně v několika svých písních neopomněl zmínit) a maturitu složil v létě 1965. V roce 1967 se Tučný jako host skupiny Rangers zúčastnil historicky první Porty. Se skladbou „Whispering Pines“ zabodovali a soutěž vyhráli. Přesto již následujícího roku Tučný dal „Plavcům“ vale a na další ročník Porty přijel se svou novou skupinou Rivals.

Zlom v Tučného zpěvácké kariéře nastal po setkání s Janem Vyčítalem a následným příchodem do skupiny Greenhorns. Vyčítal ho donutil opustit zpěv v angličtině, a však v češtině brzy vznikly první hity jako „Rovnou, tady rovnou“, „El Paso“, „Blízko Little Big Hornu“ a další. Po prvním vystoupení v televizi v roce 1970 se rozletěla Tučného hvězda po celé zemi.

Následující léta však byla poznamenána řadou tvůrčích neshod, rozchodů, zakládání nových kapel, jejich rozpadů a zmrtvýchvstání. S Michalem Tučným tak byly spojeny kapely Tučňáci nebo Fešáci, mezi známé tváře po jeho boku patřil Petr Novotný, Zděnek Rytíř nebo Tomáš Linka. Vrchol Tučného kariéry nastal na začátku 80. let, když se Zdeňkem Rytířem opět založil Tučňáky a z této spolupráce vznikly legendární hity jako „Báječná ženská“, „Poslední kovboj" nebo  „Všichni jsou už v Mexiku“. Jeho známosti už si nemohl nevšimnout ani Český rozhlas, ve kterém měl Tučný svůj pořad „Country Club Michala Tučného“. V televizi se pak mihl v kultovním filmu Trhák nebo v pohádce Kočičí princ.

Jeho zpěvácký úspěch měl však svoji odvrácenou tvář. Tučný byl od svého mládí vážně nemocný. V dětství prodělal komplikovanou žloutenku, která mu citelně oslabila játra, a s touto nemocí zápasil celý život. Vedle toho prodělal proděravění střev i zánět podbřišnice. Podle vzpomínek své dcery byl „snad každý rok v nemocnici“ a měl břicho samou jizvu. Proto ve starších letech bylo těžké jej spatřit v tričku, ale pouze v lacláčích. Svou nemoc, se kterou bojoval od dětství, si však sám nijak neulehčoval. Hodně pil alkohol a nezdravě jedl. Od lékařů měl sice alkohol zakázaný, ale zákaz opakovaně porušoval.

V noci z 9. na 10. března 1995 se mu udělalo zle, naříkal bolestí a rodina zavolala záchranku. Do ní ještě odešel po svých. Nechtěl, aby jej nesli na nosítkách. Domů se již nevrátil, ještě té noci zemřel. Paradoxně to bylo v době, kdy už vážil je pouhých 54 kilo, takřka nejedl a alkoholu se ani nedotkl.

První velkou známostí jeho života byl vztah s Evou Olmerovou, jenž byl velice bouřlivý. V roce 1971 se seznámil s herečkou Černého divadla Laterny magiky Martou Novotnou se kterou se v roce 1980 oženil. S manželkou vyženil i dceru Gabrielu a spolu pak ještě měli ještě jednu dceru Michaelu.

Poslední roky svého života, kdy byl již sužován zdravotními obtížemi, přestal Tučný koncertovat a přestěhoval se s manželkou na chalupu v Hošticích u Volyně (místo známé je známé díky filmům Zdeňka Trošky). Zde i zemřel a je pochován na místním hřbitově. V této jihočeské obci se donedávna každoročně konal festival Stodola Michala Tučného, který navštěvovali tisíce lidí. U příležitosti nedožitých 70. narozenin bude v pražské Lucerně 4. dubna 2017 velký galakoncert.