Emil Zátopek

Emil Zátopek

Emil Zátopek
Emil Zátopek
Emil Zátopek
Emil Zátopek
Emil Zátopek
9
Fotogalerie

Francouzské divadlo bude běhat s Emilem Zátopkem

Jeden herec, jeden klarinetista a hele, na co se v západní Francii mohou těšit: na jednoho z nejslavnějších sportovců světa, československého běžce Emila Zátopka.

Divadlo ThéâtreNuit v Nantes nastudovalo divadelní hru Běhat (Courir) na základě stejnojmenné knihy, již v roce 2008 napsal Jean Echenoz. O rok později vyšla i v českém překladu.

S humorem a emocí spisovatel vylíčil kariérní zlomy slavného československého běžce a rekordmana a zasadil je do kontextu historických zvratů a okupací. Poslední stránky končí stejně trpce, jako skončil Zátopkův život.

„Jde o příběh mimořádného sportovce, který poznamenal celou jednu generaci a jehož nasazení, nadšení a talent byly cynicky využívány tehdejší politickou mocí,“ okomentoval příběh režisér Jean-Luc Annaix. Od Zátopkova mládí se hra dobere k odmítnutí vstupu vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968.

Představení divadlo předvede i v dalších městech regionu, včetně některých věznic. Diváci se mohou těšit kromě silného příběhu i na zajímavou podívanou. Představení totiž hraje jen jeden jediný herec doprovázený klarinetistou.

Courir de Jean Echenoz - ThéâtreNuit from L'Art en boîte on Vimeo.