Česká pivní válka

Česká pivní válka Zdroj: ceskatelevize.cz

MAREK GREGOR: Český pivní nesmysl

Pokud mělo být cílem minulý týden vysílaného „dokumentu“ ČT Česká pivní válka dokonale naštvat milovníky kvalitních piv a evropské pivní kultury, tak se to režiséru Janu Látalovi dokonale podařilo.

Pivo vždy bylo velkým tématem, vznikaly o něm knihy, filmy, za socializmu se dokonce říkalo, že když sáhnete na jeho cenu, padne vláda. Sám sebe si dovolím prohlásit nejen za milovníka piva, ale i za znalce amatéra. Děd ve mně jako správný Pražák z Karlova náměstí od mládí pěstoval lásku k točené nejlépe tankové Plzničce, dva roky v Bruselu pak otevřely mou náruč i jiným pivům než těm připravovaným podle v našem okolí běžných klasických receptur. Právě proto mi Látalův dokument doslova vyděsil!

Mladý režisér mimo jiné v rozhovoru pro aktuálně.cz uvedl: „Když jsem začal točit, nepoznal jsem plzeň od braníka. Pil jsem ho málo. Jako filmové téma mi to přišlo až příliš široké. Během příprav jsem dokonce zvažoval, že to vzdám. Nevěděl jsem, odkud to uchopit. Pak jsem tam ale objevil velký příběh, který souvisí s naší identitou, je nám tak vlastní, že jsem si ho původně nevšiml. Právě obnova českých pivovarů může souviset i s naší obrodou.“

Jakou proboha pivní obrodu české pivní kultury nám chtěl ukázat na zneuznalém sládkovi z Ostravska, který o Plzeňském Prazdroji tvrdí, že to je „europivo? Na směšném řezníkovi, kterému pivo ne a nejde uvařit? A na jistém sládkovi, který zakládá malé pivovary na Rusi. Tuhle směšnou trojku prohlásit za „tři bojovníky za české pivo“, je tak matoucí, jako když si velká čínská korporace profilující se v energetice, jako svou první investici v Čechách koupila fotbalovou Slávii Praha!

Ano v mnoha pivovarech po našich luzích a hájích se opravdu vaří to, čemu se říká „europivo“, ale za posledních deset let u nás vznikly stovky mini pivovarů, jejichž piva jsou často chuťově výjimečná a každý rok vznikají další. Doma si pivo vaří čím dál tím víc pivních nadšenců a z vlastní zkušenosti vím, že i ve stodole dokáží uvařit uznání hodné kousky! A poslední téma? Sládek zavádějí minipivovar na Rusi? Přitom by stačilo se jen trochu lépe připravit a porozhlédnout se jen po Praze a blízkém okolí po pivních osobnostech typu Jana Šuráně, prezidentovi Českomoravské asociace minipivovarů nebo po Martinu Matuškovi, zakladateli stejnojmenného pivovaru na Křivoklátsku, dlouholetém sládkovi, který mimo jiné také učil vařit pivo v Japonsku, Jižní Koreji nebo Tunisku.

Drahý pane Látale, příště se lépe připravte nebo točte dokumenty o něčem, čemu rozumíte, ať se nemusíme rozčilovat nad vaší další slátaninou!