Propalestinským židovským aktivistům Palestinci zapálili i auto

Propalestinským židovským aktivistům Palestinci zapálili i auto Zdroj: mako.co.il

Sluníčkářská absurdita: Palestinci zmlátili propalestinské židovské aktivisty a zapálili jim auto

Jsou zprávy, které se píšou samy. Tak škodolibou radost jako nyní jsem už dlouho neměl. Izraelští levičáci, tamní sluníčkáři, se vydali slavit konec ramadánu na palestinská území se svými palestinskými bratry. Ti jim však zapálili auto a rozbili držku.

Izrael je normální země s demokracií evropského typu, takže tam přes pravicovou politiku vlády existuje spousta levicových skupin, partiček a partají. Jsou to samozřejmě nejen levičáci, ale také sluníčkáři, a trpí standardní sluníčkářskou iluzí o přátelskosti a vstřícnosti palestinských Arabů. Jejich sluníčkářská konfrontace s realitou však dopadla jak v televizní komedii o dobrotrusech.

Devět sluníčkově orientovaných Židů, hlásajících toleranci a bojujících za práva Palestinců na samostatný stát, vyrazilo slavit svátek konce ramadánu na palestinská území, do města Ramaly. Mezi účastníky byl i novinář, tvrdý levicový aktivista Miron Rapaport, píšící například pro levicový Ha’arec nebo Jedi’ot achronot.

Jak sluníčkoví Židé na palestinská území dorazili, zapomněli palestinským Arabům kolem cíle jejich cesty vysvětlit, že správný Palestinec je mírumilovný. Pravděpodobně díky tomuto opomenutí na ně Palestinci zaútočili kameny a zápalnými lahvemi, jedno z jejich tří aut zapálili a aktivisty fyzicky napadli. Osmi aktivistům se podařilo utéct, devátého zajistila palestinská policie a předala policii izraelské, protože Židé na palestinská území nesmějí. Zdroj (pro znalé jazyka) zde.  Takže výsledkem sluníčkového sbližování Židů s Palestinci je jedno vypálené izraelské auto a devět zmlácených izraelských aktivistů, kteří ještě budou mít nepříjemnosti s izraelskými úřady za vstup na palestinská území.

Podle mých izraelských přátel vyvolala událost u celé izraelské pravice nezřízené veselí a všichni drží levicovým aktivistům palce do další soudružské družby s Palestinci.