Gerard Depardieu

Gerard Depardieu Zdroj: Profimedia

JAN JANDOUREK: Depardieu by byl ochoten zemřít za Rusko. To spíš jen umře v Rusku

„Jsem připraven zemřít za Rusko, protože tady žijí silní lidé. Já se nechystám jako nějaký hlupák položit život za současnou Francii,“ řekl francouzské verzi časopisu Vanity Fair. Dodal, že necítí sounáležitost s francouzskou kulturou a nehlásí se k hodnotám této země.

V rozhovoru se zmínil i o svém vztahu k smrti. „Někdy večer si říkám, že bych chtěl usnout na věky. V životě jsem už zažil všechno, co se dalo. Na světě není příliš mnoho lidí, jako jsem já,“ dodal. Depardieu získal ruské občanství na počátku roku 2013. O pas požádal poté, co francouzské úřady zveřejnily záměr zvýšit daně z příjmu, pokud roční příjem přesáhne milión eur (27,4 mil. korun). Tento zákon nakonec nebyl přijat.

Co se s ním děje?

Bylo by zajímavé tušit, co se asi v člověku odehrává, když prohlašuje takové věci. Celkově je z herce cítit velké zklamání a pokud je pravda, že vypije i 14 lahví vína denně, je to sice s ohledem na jeho mohutnou postavu v poměru o něco méně, než u nějakého trpaslíka, ale mozek je mozek. Nejde o to, že by nebylo správné za určitých okolností zemřít za Rusko. Tak tomu bývalo a může se to stát.

Proč si nepřiznat, že i Rusko se může dostat do války, kde bude stát jako ten nevinný na správné straně. O to ale nejde, jde o kontext, o kterém mluví a to je Rusko, které se nachází v úpadku a je stále agresivnější vůči okolí. Proč také hnedka mluvit o umírání? Je snad někdo, kdo chce Moskvě vyhlásit válku? Paranoidní režim v Kremlu ale věří, nebo to aspoň předstírá, že je v obklíčení NATO, které se stále přibližuje k jeho hranicím. Je to ale celkem jednoduché, kdyby se okolní země cítily bezpečně, nemusely by do žádného NATO vstupovat a pokud do něj vstoupily, byla to jen jejich věc a Kremlu po tom nic není.

Smrt se vyyřeší sama

Současné Rusko je země, za kterou skutečně nemá smysl umírat. Není to ostatně ani nutné, věk dožití je tam trapně nízký, takže po této stránce se věc vyřeší sama. Pokud žije Depardieu tímto životním stylem, zařadil se ovšem do ruské kultury důkladně. Jen je otázka, zda by si třeba neměl vzít z přítele Vladimira Putina aspoň některé dobré vlastnosti, třeba si jít někdy s Vladimirem zasportovat a udělat nějaké dietní úpravy pro své zdraví. Možná by se moskevský patriarcha mohl pomodlit za takový zázrak, pokud ví, jak se to dělá.