Česká národní banka loni vydělala 56 miliard korun, ale do státního rozpočtu je nedá

Česká národní banka loni vydělala 56 miliard korun, ale do státního rozpočtu je nedá Zdroj: profimedia.cz

Česká národní banka loni vydělala 56 miliard korun, ale do státního rozpočtu je nedá

Česká národní banka loni hospodařila s majetkem v podobě devizových rezerv v hodnotě 45 miliard eur, což je asi 1,24 bilionu korun. Zisk za rok 2014 dosáhl 56 miliard korun, do státního rozpočtu z něj ale centrální banka neodvede ani korunu.


Vzhledem ke znehodnocení koruny v loňském roce se korunová hodnota devizových rezerv zvýšila, což bylo hlavní příčinou dosažení účetního zisku centrální banky ve výši 56 miliard korun za rok 2014. Podle zákona se má zisk ČNB odvádět do státního rozpočtu. Jenže přednost má ale použití zisku na úhradu ztrát z minulých let a tvorba rezerv.

ČNB použila 50 miliard korun ze zisku na úhradu ztrát z minulého období a tím konečně po mnoha letech ztráty zahladila. Zbylých 6 miliard pak vložila do rezervního fondu. Do státního rozpočtu tak neodvede nic, stejně jako v předchozích letech. Protože byly ale letos všechny ztráty z předchozích let konečně uhrazeny, mohl by se státní rozpočet v příštích letech konečně dočkat miliard z této banky. Tedy pokud nebude v dalším období hospodaření banky ztrátové a pokud naplní své rezervní fondy.

Rezervní fond na krytí případných ztrát nyní dosahuje 15 miliard korun, sama ČNB si ale určuje, jak velký bude mít tento fond, takže ani v následujících letech nemá vláda zisk z ČNB pro státní rozpočet jistý. Protože zisk České národní banky nepodléhá ani dani z příjmu právnických osob, nemusí stát vidět ani korunu.

Jiné centrální banky světa přitom svůj zisk do státního rozpočtu odvádějí. Americká centrální banka odvádí za loňský rok do federálního rozpočtu vlády USA až 100 miliard dolarů (2600 miliard korun).

Kdyby i ČNB odváděla zisk do státního rozpočtu, byl by to vítaný příjem navíc, který by například mohl umožnit snížení daní. Samozřejmě pokud by se kabinet nerozhodl utratit peníze jinak.