Největší pomník  Petra Kudličky, tetování prezidentského kandidáta Vladimíra Franze

Největší pomník Petra Kudličky, tetování prezidentského kandidáta Vladimíra Franze Zdroj: Nguyen Phuong Thao

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Láďo, podruhý už nekandiduj!

Neúspěšný prezidentský kandidát Vladimír Franz nevylučuje svou kandidaturu na prezidentský úřad v době, kdy skončí první volební období Miloše Zemana. Z hloubi srdce prosím: Láďo, podruhý už ne!

„Vytvoří-li se klima, že prezident má mít funkci spíše takového udržitele a strážce grálu, spíš než být takovou mechanickou postavou, pak ano,“ řekl Franz v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Jak jsem to četl, chytil jsem doslova hrůzu z opakování vtipu, který ani napoprvé nebyl až zas tak moc k smíchu. Napodruhé by to byl úplný trapas.

Vladimír Franz kandidoval poté, co jej skupina mladých lidí oslovila, že jeho kandidatura bude sranda. Zpočátku to tak vypadalo – maorská maska na Franzově tváři dávala předvolebním debatám zvláštní chuť. Pak ovšem začal profesor Franz mluvit v debatách o politice – a hned bylo jasné, že je v politice opravdový amatér a jeho angažmá nemá na nic víc než na to, aby bylo recesí.

Franz samozřejmě u voličů nebodoval, ale kampaň oživil. Jeho angažmá bylo vtipem, recesí a nastavením zrcadla obvyklým politickým stereotypům. Ale jak se nyní reálně rýsuje možnost jeho druhého angažmá, cítím se povinen vznést k profesoru Franzovi osobní prosbu: Vladimíre, podruhé už prosím ne! Opakovaný vtip není vtipem ani v politice.