Miss Roma

Miss Roma Zdroj: Archív

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Miss Roma: U klávesnice je pes

Masové rozhořčení nad tím, že v internetovém hlasování o nejkrásnější Romku vyhrává fotka tlustičky Michaely Danielové ze Znojma, varuje. Lidé dosud zcela zjevně nechápou podstatu internetu a chování lidí na sociálních sítích.

Internetová komunikace - včetně voleb nějakým klikáním na nějaké fotky - je vždy z plně vědeckého hlediska trochu blbost. Nikdy totiž nevíme, zda u toho „protějšího“ kompu, ze kterého se na naši fotogragii hlasuje, nesedí například pes. Čím více lidí, co nemají nejmenší představu o fungování Internetu, usedá k počítačům, tím je snazší vyvolat na Internetu „škandál“ - protože pro ty opravdu neznalé uživatele může být naprostý skandál cokoliv.

Vzpomeňme jen na směšnou figurku pana Snowdena. Každý jen trochu na Síti orientovaný uživatel Internetu samozřejmě už nejméně patnáct let ví, že cokoliv jde přes drát (a i přes WIFI nebo mobilní připojení), je v podstatě zveřejněno. Že jenom nevíme, kdo další může námi odeslané informace číst - ale že je někdo číst může, že někdo celý Internet permanentně šmíruje, je naprostou jistotou. A samozřejmě se nejedná o jeden subjekt, ale zástupce desítek velmocí státních, ekonomických i softwarových.

Pak najde jeden americký idealista odvahu k veřejnému vystoupení, a celých těch asi 90 procent uživatelů Netu, kteří o podstatě Sítě netuší vůbec nic, je pohoršeno, znechuceno a vyděšeno. Strašně mě baví představa, že by se Snowdenové všech zemí domluvili a zveřejnili najednou, kdo všechno koho sleduje. To by bylo švandy!

Nyní trollové vstoupili do soutěže Miss Roma, vybrali fotku obzvláště tučné a ne moc pohledné Romky (která se přihlásila sama), a pak celá trollovská komunita klikala jak vzteklá. Vzhledem k tomu, že trollové provozují především autoerotiku, měli na klikání celé noci. A škandál byl na světě. Rasistickej navíc. Pan Marek Švehla z Respektu ve zveřejněném textu sděluje: „V zemi, kde nevydrží na webu pod jakýmkoli článkem o Romech diskuse déle než půl hodiny, si těžko můžu myslet, že zesměšnění romské miss je jen běžnou recesí.“

Je skvělé, jak mají sluníčkoví politicky korektní jedinci jasno. A jak nikdy, ale opravdu nikdy nemají pravdu. Recese kolem volby tlusté miss není vtipkováním o rase, ale o sádle. Dívka si pozornost trollů nevysloužila rasou, ale nesoudností, že se hlásí do soutěže krásy. A debaty kolem volby nejsou debatami o rasismu, ale o tom, jak se nejrůznější politicky korektní pitomci snaží rasismus vyhledat naprosto kdekoliv.

Proto si na konec dovolím panu Švehlovi jednu otázku: Podobným mechanismem vyhrál před dvěma lety první místo naší fotosoutěže Akty X snímek, dle mého názoru, tlustýho a ošklivýho chlapa. Trollové ho zvolili podobným mechanismem jako dnešní nešťastnou Romku. Takže pane Švehlo: Jaký to byl projev rasismu, když byl ten chlap bílej?