Marián Kotleba

Marián Kotleba Zdroj: Facebook/Marián Kotleba

Romská otázka a slovenský povolební šok. Čeká Česko na svého extrémistu?

Marian Kotleba (36) byl v sobotu zvolen županem (u nás hejtman) ve středoslovenském Banskobystrickém kraji. Politická scéna dostala u našich sousedů ránu, jakou v porevoluční době nepamatuje. Kotleba je radikál, který postavil svoji kampaň na odsuzování „cikánských parazitů“.

Člověk, který na veřejných shromážděních zdravil obecenstvo pozdravem „Na stráž!“, což bylo kdysi heslo slovenských fašistů, zvítězil poměrně jednoznačně a jeho příznivci tvrdí, že „přináší změnu, protože současná vládní garnitura neřeší zásadní ekonomické a sociální problémy země“.

Volání po změně slyšíme i v Česku, ale extrémisté zatím ve volbách nebodují. I když některé výroky Tomia Okamury na stranu Romů a „nepřizpůsobivých“ také zaváněly rasismem. I úspěch senátora Jiřího Čunka byl kdysi založen na tom, že „řešil romskou otázku“ ve Vsetíně. Podobně postupovala i exposlankyně ODS Ivana Řápková v Chomutově. Čeká snad i Česko na svého extrémistu, který se prosadí na vyšší politickou úroveň? Bohužel se zdá, že ano.

Reflex.cz hovořil s několika obyvateli středoslovenské Banské Bystrice, ti podporují Kotlebu z toho důvodu, že jsou zklamáni ze současné situace ve svém kraji. „Existují celé oblasti, kde nenajdete práci a lidi, kteří nepracují, berou větší sociální dávky, než ti, kteří pracují. Tato situace je zcela neudržitelná a současná vládní garnitura ji odmítá řešit,“ vysvětlují úspěch radikála v sobotních volbách.

Kotleba zaútočil na věc, kterou řeší celá Evropa a tou je sociální systém, který rozděluje dávky poměrně neadresně a umožňuje jeho zneužívání. Zejména v dobách ekonomické krize pak dostávají hlasy i lidé, kteří chtějí podobný systém narušit. Je pak jednoduché z problémů obvinit všechny ty, kteří momentálně vládnou či vládli. „Je to jasná prohra levice i pravice,“ zní z celého Slovenska.

Marian Kotleba popírá, že by se inspiroval obdobím fašistického Slovenského státu z druhé světové války. Ale jeho strana se jmenuje Ľudová strana - Naše Slovensko a vládnoucí strana, která spolupracovala za války s Hitlerem, nesla název Hlinkova slovenská ľudová strana a měla některá ideová východiska stejná. Nový župan na středním Slovensku se ale přizpůsobil situaci a vypustil ze svého slovníku kritiku Židů a přestal používat přímo rasistická hesla. Vše zabalil do projevů o neudržitelnosti sociální a hospodářské situace.

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by s podobným programem, jaký má Kotleba, byl někdo schopen uspět v České republice. Ale neudržitelná situace v některých vyloučených lokalitách, se kterou se v porevoluční době nic neudělalo, svědčí o tom, že podobní radikálové se mohou objevit i u nás. Otázka proto zní: Na co se vlastně čeká?