Řek láká Čechy do Evropské unie

Řek láká Čechy do Evropské unie Zdroj: youtube

Vzpomínáte? Do Evropské unie nás lákal řecký kavárník

„Dopadlo to všechno dobře. Co jsme v Unii, jezdí k nám daleko víc lidí… ke kavárně jsem si přidal ještě penzion,“ popisuje Řek ráj na zemi ve více než osm let starém klipu v české kampani o vstupu do EU. V dalším snímku pak pro změnu Ir tvrdí, že vstup do Unie Irsko postavil na nohy...

Dnes je Řecko v bankrotu a Řekové politiky v Bruselu vnímají kvůli tlaku na škrty ve výdajích spíš jako diktátory.

„Referendum o vstupu do Unie dopadlo jen tak tak, ale nakonec nás to znovu postavilo na nohy,“ lákal Čechy do EU Ir, který v klipu upozorňuje na to, že Irové mají ke všemu úřednímu nedůvěru.

Nyní je Irsko druhým státem eurozóny na kapačkách. Hrdý národ (s „nedůvěrou ke všemu úřednímu“) musel potupně opravit dvě svá NE v opakovaných referendech – o Smlouvě z Nice a Lisabonské smlouvě. Neochota zvýšit daně i v krizi pak Iry dost možná stála lepší podmínky pomoci z Bruselu.

Do třetice všeho dobrého: Finsko. Konečně země, kterou můžeme obdivovat i dnes a která je dokonce často zmiňována jako konkrétní vzor i pro Českou republiku. Sympatická Finka popisuje rozhodování své země, která se nakonec členem společenství stala v roce 1995.

„Nakonec zvítězil názor, že Unii můžeme ovlivňovat jen když v ní budeme,“ tvrdí v klipu Finka. Tento populární argument znají dnes dobře třeba Slováci, kteří se nedávno pokusili něco ovlivnit (zamezit dalším nesmyslným stamiliardovým eurobalíčkům). Výsledek? Padla vláda.

A Finsko? V letošních volbách udělalo obrovský skok k euroskepticismu, když strana Praví Finové zpětinásobila zisk z minulých voleb a stala se třetí nejsilnější politickou stranou. V otázce půjčky Řecku si severská země vydobyla zvláštní ručení…