Zámek Kynžvart

Zámek Kynžvart Zdroj: Profimedia.cz

Z Lázní Kynžvart k přehradě Jesenice

Z Lázní Kynžvart dojedete po bývalé pohraniční signální cestě, přes Boží hrob a poutní místo Maria Loreto až k přehradě Jesenice. Cesta zpátky vás provede hlubinami Slavkovského lesa.


Z Lázní Kynžvart vyrazíme po cyklotrase č. 2135 směrem ke klasicistnímu zámku Kynžvart s anglickým parkem, který určitě stojí za prohlídku. Po návštěvě zámku pokračujeme stále po naší cyklotrase č. 2135 do Staré Vody, kde odbočíme vlevo na cyklotrasu č. 361 a přes obec Vysoká a rozcestí U Alexe se postupně napojíme na bývalou pohraniční signální cestu.

 

Po té pojedeme delší dobu. Na rozcestí Kyselecký hamr si můžeme udělat několikasetmetrovou odbočku (raději bez kol, cesta je poměrně příkrá) k minerálnímu pramenu Kyselecký hamr, kde se jímá voda do kamenného pražení starého již téměř 400 let.

 

Cykloklub obtížnost 3Cykloklub obtížnost 3|Reflex.cz

Náročnost:
trasa lehké až střední obtížnosti bez technických pasáží

Délka:
60 km

Převýšení:
cca 1000 metrů

Doporučené kolo:
trekingové, trasa je sjízdná i pro croozery

Od Kyseleckého hamru pokračujeme i nadále po cyklotrase č. 361 až ke Starém Hrozňatovu, kde si můžeme prohlédnout poutní místo Maria Loreto (za totality zdevastované a v 90.letech postupně zrestaurované) a Boží hrob.

 

Po cyklotrase č. 361 pokračujeme až na křižovatku za Hrozňatovem, kde odbočíme vpravo na cyklotrasu č. 2056. Po ní pojedeme až na křižovatku s cyklotrasou č. 36. Zde odbočíme vpravo a dojedeme do obce Malá Všeboř, za níž ze silnice odbočíme mírně vlevo a pojedeme podél železnice po modré turistické značce (dále TZ).

 

Opustíme ji odbočením vlevo pod železniční podjezd a po břehu přehrady Jesenice projedeme po neznačené cestě chatovou osadou až do obce Stebnice, kde se vydáme po silnici vpravo, směrem na Lipovou.

 

V Lipové se opět napojíme na před časem opuštěnou modrou TZ, po níž projedeme Dolní Lažany, Salajnu, Dolní Žandov a Úbočí, ve kterém býval hrad Boršengrýn. Dnes už z něj ale nezbyly ani rozvaliny. Místo, kde stával, lze vytušit jen ze zbytků obvodových zdí.

 

V Úbočí opustíme modrou TZ a budeme pokračovat po cyklotrase č. 2023 až k Horním Lazům, kde odbočíme vpravo na cyklotrasu č. 2254. Ta nás dovede až na rozcestí Uhlířský rybník. I zde musíme odbočit vpravo, tentokrát na cyklotrasu č. 2135, která nás dovede do cíle výletu – Lázní Kynžvart.

 


Zobrazit místo Lázně Kynžvart na větší mapě

 

Stáhněte si mapu ve formátu GPX nebo KML.


Přihlašte se do Cykloklubu Reflexu