Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Flickr

České národní jídlo jako hrozba: Nejezte tolik brambor, škodí srdci, varují vědci z Brna

České národní jídlo brambory nebo obiloviny (cereálie) zvyšují riziko onemocnění srdce. Naopak konzumace mléčných výrobků a masa srdci pomáhá. To tvrdí nedávno publikovaná studie vědců z brněnské Masarykovy univerzity.

Brambory jsou českým národním jídlem, ale jíst mnoho pokrmů z této oblíbené plodiny v jakékoli podobě zvyšuje riziko srdečních onemocnění. Podobné problémy mohou způsobovat i cereálie, tedy obiloviny. To je ale poněkud v rozporu s tím, co tvrdí některé diety a výživoví poradci.

„Největším problémem ve stravování jsou obiloviny, pšenice a brambory, které zvyšují riziko onemocnění srdce,“ říká Pavel Grasgruber, který byl vedoucím týmu z Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně, a který koncem září zveřejnil své poznatky ve vědeckém časopisu Food and Nutrition Research.

Čeští vědci naopak doporučují jíst daleko více mléčných výrobků a masa. Studie zkoumala stravovací návyky a kardiovaskulární onemocnění ve 42 evropských zemích a brala v potaz výsledky za více než 16 let.

Pro srdce jsou, což ale není žádná novinka, problémem také sacharidy (nesprávně a zjednodušeně označované jako cukry). Nedoporučují se kvůli těmto chorobám ani těstoviny.

„Na základě našich výzkumů, doporučuji zásadně změnit jídelníček,“ říká k informacím ze studie z Masarykovy univerzity Pavel Grasgruber.

A co bychom tedy měli jíst více?

Například tvrdé sýry, citrusové plody, ořechy, olivy a zeleninu. Můžete také pít v rozumné míře víno. To všechno jsou plodiny a potraviny, známé především ve středomořském jídelníčku, které ochrání lidské srdce.

Otázkou je, jak se s touto zprávou vyrovnají různé diety a rádci.