Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Archív

Hlavu uvařil, mozek vyloupnul a připravil na talíř

Právě před sto lety, na sklonku června 1916, otřásl českými zeměmi případ vraždy spáchané v lese u Kobylnic nedaleko Bystřice nad Pernštejnem.

Vše začalo v sobotu 24. června, když se hajný Kolář rozloučil s manželkou a svými pěti dětmi, aby se vydal na pravidelnou obchůzku panským lesem. Hodiny ubíhaly. Hajný se domů nevrátil v sobotu odpoledne, večer a nevrátil se dokonce ani v neděli ráno.

Rodina zburcovala obyvatele nedaleké vesnice a všichni společně se vydali lesníka hledat. Převládlo přesvědčení, že narazil na pytláka – a ten ho vážně zranil nebo dokonce, nedejbože, zabil. Nešlo by, ostatně, o událost v tehdejší době nijak neobvyklou.

A skutečně, kolem poledne rodina spolu s pátrajícími dobrovolníky objevila Kolářovu mrtvolu v hustém podrostu nedaleko hradu Zubštejna. Byla zaházená chvojím. Co však bylo nejvíce šokující – chyběla jí hlava!

„Podezření padlo hned na obuvníka Aloise Dospíšila, jenž se před časem přistěhoval do Kobylnic. Lidé vrátili se z lesa do vsi a zamířili do bytu Dospíšilova. Dospíšil byl doma a zdálo se, že není nenadálou návštěvou překvapen. Na otázku, zda hajného zavraždil, zpočátku neodpověděl,“ líčí následující události Národní politika.

Pak se stalo něco šíleného.

Dospíšil „ukázal na hrnec, který stál na rozpálené plotně. Děti zavražděného Koláře sňali pokličku a tu spatřili v hrnci ve vařící vodě rozpoltěnou hlavu otcovu. Hlava byla ranami zohavena a oči vyloupány. O události bylo uvědomeno četnictvo, jež Dospíšila zatklo a dopravilo k okresnímu soudu v Bystřici nad Perštýnem.“

Podle následného zjištění soudní komise si obuvník na hajného Koláře počkal a ubil ho tupým nástrojem, pravděpodobně motykou. Poté ukryl trup v lese, když od něj předtím oddělil hlavu.

„Na to ji zanesl ke studánce u Kobylnic, tam ji pečlivě umyl a vyloupal ji oči, jež také ve studánce byly nalezeny“, pokračuje Národní politika a po několika dnech předkládá chtivému čtenářstvu další podrobnosti. „U vraha našli četníci na plotně hrnec, v němž vařil kus hlavy Kolářovy; byl již úplně uvařen. V troubě byl jiný kus masa z těla zavražděného, již upečen. Mozek byl vyloupnut a ležel připraven na talířku. Kus hlavy s lebkou zahodil vrah do studny, z níž lidé brali vodu k pití, nevědouce co v ní je.“

Podle vlastního sdělení si Alois Dospíšil chystal z myslivcova těla hostinu.

A důvod tak brutálního mordu?

„Dospíšil svůj zločin nijak neskrýval. Prohlásil, že hajný byl jeho nepřítelem. Zakazoval mu lámat v lese kámen, který potřeboval ke stavbě svého domku. Jednou ho dokonce praštil holí.“

Jak dodává Národní politika, v minulosti byl obuvník Dospíšil již dvakrát označen za choromyslného. Bohužel s tím, že není svému okolí nijak nebezpečný, jakkoliv „jeho bláznivé nápady způsobily mnoho mrzutostí“.