Ilustrační snímek.

Ilustrační snímek. Zdroj: Profimedia.cz

Bude euro za 20 korun? Kdy ČNB skoncuje s intervencemi?

Už se nám to blíží. Slib udržet kurs 27 korun za euro dala Česká národní banka do konce března. Pak jej může pustit. Kdykoliv. Co bude s korunou potom? Na tuto otázku odpovědělo deset ekonomů v anketě.

Pokračování 2 / 12

Odpovědi v kostce

Intervence na hladině 27 korun za euro skončí brzy. Snad už v dubnu, pravděpodobně do května. Červen je nejzazší termín. Pár dní a snad i týdnů bude koruna lítat nahoru, dolů, pak teprve začne plynule posilovat. A za rok bude mezi 25 a 26 korunami.

Intervence pomohly aktuálním ekonomickým číslům, mohou mít ale méně viditelné a dlouhodobější náklady. S předpokládaným koncem intervencí jsme několika předním českým ekonomům položili pár otázek. Odpovědi každého z nich najde pro větší přehlednost na samostatné stránce. Čtěte dále...

Ukončení intervencí ČNB se věnujeme i v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 30. března.

Reflex 13/2017Reflex 13/2017 | Archív

Vše o interveních ČNB najdete také na webu E15.cz >>>

 

Pokračování 3 / 12

Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank: Počkáme si až do května

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

HorskáHorská|Archív1. Ačkoliv mnoho hlasů hovoří ve prospěch dubnového termínu, osobně se přikláním spíše ke květnovému. Jednak bude mít ČNB už svou novou inflační prognózu, jinými slovy bude hledět s trochou větší jistoty do budoucnosti, jednak počká-li až do zveřejnění inflace 10. 5., bude mít už čtyři údaje o inflaci za letošní rok. Dost na to, aby se mohla rozhodnout, zdali inflace nezadržitelně stoupá výš.

Myslím si, že ČNB oznámí ukončení závazku mimo její hlavní zasedání. Z pravidelných měnových zasedání musí hned poté „s pravdou ven“, chce-li dostát svému slibu, že konec závazku bude transparentní. Bude-li ale chtít připravit trhy na změnu, může si počkat na pátek večer, popřípadě víkend. Nebylo by to poprvé, co by zásadní rozhodnutí bylo ohlášeno o víkendu. S tím souvisí otázka, zda ČNB bude chtít ukončit závazek před prodlouženým víkendem spojeným s národními svátky 1. nebo 8. května 2017. Domácí hráči by se mohli cítit znevýhodněni například vůči londýnskému trhu, kde probíhá nejvíce obchodů s českou korunou. Jistě by to národní bance vyčítali.

ČNB se chce naplno vzdát kursového závazku — kdyby se centrální bankéři přece jen rozhodli bránit konkrétní úroveň kursu, trh by to brzy zjistil — přesně na té hranici by totiž docházelo k intervencím, jež se na trhu neututlají.

2. Prvním, bezprostředním pohybem bude posílení kursu koruny. Posílení o pár desítek haléřů pod hladinu 27 korun za euro bude jasným a nesmazatelným důkazem, že se ČNB stáhla z trhu. Posílení koruny ale vyprovokuje hráče na trhu, kteří spekulovali na silnější korunu, k prodeji korun. Za předpokladu, že na trhu bude chybět poptávka po koruně, dojde možná i velmi rychle k opačnému pohybu — k oslabení koruny přes 27 korun na euro. Ovšem spekulanti nebudou chtít uzavírat své sázky na korunu se ztrátou, proto ti, kteří nestihli prodat korunu za výhodnější kurs, přestanou prodávat a počkají si na její opětovné posílení. O to se postarají noví spekulanti, kteří budou slabší korunu považovat za výhodnou investici.

Prudké pohyby kursu koruny nahoru a dolů mohou trvat i několik dní, popřípadě pár týdnů. ČNB nechá nějakou dobu trh svému osudu – nebylo by vhodné zasahovat a vyhlazovat pohyb kursu, protože by spekulantům usnadňovala „exit“ neboli výstup z koruny. Firmy, ale i domácnosti se proto musí připravit na nezvykle velké pohyby v kursu koruny, jež už 3,5 roku nezažily.

3. Konec kurzsvého závazku neznamená automaticky konec intervencí! Ačkoliv ČNB ukončí kursový závazek, může se stát, že při prudkých výkyvech kursu koruny, trvajících týdny, začne znovu intervenovat. Přechodně, kdy se trh bude teprve vyrovnávat s koncem kursového závazku, však bude bankovní rada tolerovat výkyvy v kursu české měny v rozsahu klidně dvou korun. Podle mého názoru budou méně tolerantní vůči prudkému posilování koruny, zatímco prudké oslabení budou tolerovat spíš. Měsíc od ukončení kursového závazku čekám kurs koruny mezi 25,70 a 28,40 za euro. Toto je interval, který podle mého názoru udrží českou inflaci „na hřišti“ vymezeném spodní a horní hladinou inflačního pásma, tedy jedním procentem až třemi procenty. Na konci roku 2017 očekávám kurs koruny těsně pod 26 korunami a v březnu 2018 25,60 koruny za euro.

4. Mezi 25,50 a 25,90 koruny za euro. To odpovídá jednak dlouhodobému trendu posilování koruny, jednak záměru ČNB držet inflaci u dvou procent.

5. O celkovém hodnocení kursového závazku rozhodne velkým dílem úspěch jeho konce. Do dnešního dne převažují přínosy nad ztrátami. Pokud by se ČNB nepodařilo exit dobře zvládnout a výsledkem by byl chaos na trhu a příliš velká nestabilita kursu, dopadlo by to negativně i na ekonomiku. Přibylo by kritiků tohoto nezvyklého opatření ČNB. Reputace centrální banky by dostala silný úder a v praxi, kde o „síle“ a úspěšnosti centrální banky rozhoduje její důvěryhodnost a schopnost ovlivňovat očekávání, by to oslabilo sílu „munice“ měnové politiky.

Pokračování 4 / 12

Jaroslav Brychta, hlavní analytik X-Trade Brokers: Za rok budeme na 25 korunách za euro

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

BrychtaBrychta|Archív1. Květen–červen se mi zatím zdají jako nejvíce pravděpodobné. ČNB pravděpodobně nechá korunu rovnou volně plavat, přičemž bude zároveň připravena znovu intervenovat, pokud by náhodou česká měna zpevnila výrazněji pod hranici 25 Kč.

2. Trh si je tak jistý, že by měla posilovat, že na její obranu musela ČNB vynaložit jen za první dva měsíce letošního roku 650 miliard korun. Značná část těchto peněz může po ukončení intervencí začít z ČR odtékat, což by korunu dostalo pod silný tlak. Není proto vyloučené, že by se mohla krátce dostat i zpět nad 27 korun. Posílení koruny je sice pravděpodobnější, není ale rozhodně zaručeno.

3. Konkrétní číslo samozřejmě nikdo neví, ale osobně počítám po pár velmi volatilních dnech s posílením zhruba o 50 až 100 haléřů.

4. Nepřekvapilo by mě, kdybychom se dostali až k 25 korunám za euro. Situace na světových trzích a ve světové ekonomice však musí být podobně klidná jako doposud.

5. Intervence někomu pomohly a někomu uškodily. V součtu je ale jejich dopad dle mého názoru spíše jen rušivý. Když to hodně zjednoduším, díky levnější koruně je u nás pravděpodobně nižší nezaměstnanost, ale ta jen vyvažuje to, že máme také o něco nižší mzdy, a tedy kupní sílu.

Pokračování 5 / 12

Jakub Seidler, hlavní ekonom ING Bank: Prodloužení intervencí byla chyba

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

SeidlerSeidler|Archív1. Vzhledem k inflaci pohybující se nad dvouprocentním cílem ČNB a pokračujícím devizovým intervencím se domnívám, že ČNB opustí kursový závazek před avizovanou polovinou letošního roku, nejspíš v průběhu dubna. Nečekám, že by ČNB vyhlásila novou hladinu kursového závazku.

2. Kurs koruny bude velmi rozkolísaný, nelze vyloučit ani jeho krátkodobé oslabení nad hranicí 27 korun za euro.

3. Očekávám mírně silnější kurs koruny mezi 26 a 26,5 koruny za euro. Zahraniční investoři však budou chtít v okamžiku posílení koruny své pozice uzavřít, čímž budou korunu prodávat a opět ji oslabovat.

4. Rovnovážný kurs koruny dle našich odhadů činí zhruba 25,5 koruny za euro, takové úrovně by mohla koruna dosahovat právě za rok.

5. Celkové náklady intervencí bude možné vyčíslit až s určitým odstupem. Zřejmá chyba byla prodlužovat tvrdý závazek do konce prvního čtvrtletí 2017 na jednání ČNB v září minulého roku. V důsledku toho připlulo daleko víc spekulativního kapitálu. ČNB tak kvůli tomu musela během prvního čtvrtletí roku 2017 intervenovat více než za celé roky 2015 a 2016 dohromady, a to již s inflací převyšující cíl centrální banky. Z tohoto pohledu tak náklady existence kursového závazku v roce 2017 již citelně převyšují přínosy této politiky.

Pokračování 6 / 12

Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit: Intervence pomohly krátkodobě, dlouhodobě bude méně zisků

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

SobíšekSobíšek|Archív1. Nejspíš v květnu a pak se ČNB bude snažit zůstat zcela mimo trh. Toleranci ČNB vůči kursovým pohybům očekávám v pásmu 25 až 28 korun za euro.

2. Koruna zpočátku posílí, ale zda tento jev vydrží hodiny, nebo týdny, si netroufám předpovědět.

3. Vidím větší šanci na kurs pod 27 než nad touto hranicí, tedy o něco silnější korunu než dnes. Měsíc je dostatečná doba, aby se již začal formovat nový rovnovážný kurs, který očekávám v pásmu 26 až 27 korun za euro. To samozřejmě nevylučuje přestřelování mimo uvedené pásmo.

4. Blízko hranice 26, ale spíš nad ní než pod ní.

5. Krátkodobě ano, česká ekonomika dostala doping, na jehož základě podala hlavně v roce 2014 lepší výkon, než by podala bez něj. Každá mince však má dvě strany. Rubem zmíněného dopingu jsou pravděpodobné ztráty ČNB při zhodnocování koruny po skončení intervencí. S trojnásobnou výší devizových rezerv jsou potenciální ztráty trojnásobné. Argument, že na výsledku ČNB nezáleží, nemohu přijmout – každá ztráta se jednou musí kompenzovat budoucími zisky, které se tak nedostanou do ekonomiky. Kladu si také otázku, zda intervence ČNB nezpomalily investice firem do zvýšení produktivity, jejíž tempo růstu zůstává žalostně nízké.

Pokračování 7 / 12

Marek Dřímal, ekonom Komerční banky: Skončí kursový závazek, ale intervence mohou pokračovat

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

DřímalDřímal|Archív1. Kursový závazek by měla ČNB ukončit na zasedání 4. května, kdy tento krok zřejmě oznámí v prohlášení bankovní rady. Může se to však stát už v průběhu dubna. Konec kursového závazku ale zároveň nemusí znamenat konec intervencí. Očekáváme, že centrální banka bude bránit nadměrným výkyvům kursu právě dalšími intervencemi.

2. Okamžitou reakcí bude prudké posílení koruny k úrovni 26 korun za euro nebo ještě dál. Poté však může koruna kvůli vybírání zisků spekulanty zase oslabit, klidně zpět k hodnotě 27 nebo na ještě slabší úroveň. Kurs bude velmi rozkolísaný.

3. V červnu očekáváme kurs koruny vůči euru na úrovni 26,10. Výkyvy kursu ovšem budou zřejmě pokračovat.

4. V průběhu druhého pololetí 2017 očekáváme kurs okolo 26,10 koruny za euro. V roce 2018 kurs posílí pod 26 korun za euro a bude směřovat k rovnovážné úrovni, kterou odhaduji pod 25 korun za euro.

5. Období slabé koruny prospělo české ekonomice v době velmi slabého růstu a poklesu, kdy zároveň na spotřebitelskou poptávku dopadala utažená fiskální politika vlády. Intervence prospěly vývozcům a v důsledku i zaměstnanosti. Otázkou je, zda bylo nutné držet slabou korunu ještě v roce 2017. Celkově se domnívám, že přínosy mírně převažují. Bude záležet i na vývoji po skončení kursového závazku.

Pokračování 8 / 12

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny: První den nastane zmatek

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

NavrátilNavrátil|Archív1. Vzhledem k objemu intervencí a výši inflace bude ČNB preferovat spíše dřívější exit než pozdější. Proto čekám zrušení kursového závazku už v dubnu. Jednoho dne (nejpravděpodobněji některý čtvrtek, kdy pravidelně má bankovní rada zasedání, ač obvykle ne měnověpolitické) oznámí, že už není aktivní na trhu.

2. První den nastane zmatek: poté, co tato zpráva oběhne finanční svět, část investorů bude chtít korunu ještě na poslední chvíli nakoupit, takže kurs skutečně může posílit. Nicméně ukončení kursového závazku neznamená ukončení intervencí. Z jednoduchého důvodu: Pokud by koruna po vzoru švýcarského franku výrazně posílila, inflace by opět šla pod inflační cíl ČNB. Očekáváme proto, že centrální banka bude mít nějaký práh bolesti, mírně pod 26 korunami za euro, pod nímž bude opět aktivně intervenovat s cílem českou měnu oslabit. Navíc je koruna výrazně překoupená díky spekulacím. A zahraniční investoři budou chtít posílení koruny využít k prodeji svých pozic, což bude také korunu vracet na slabší úrovně.

3. Čekáme, že případné prudké posílení bude mít krátké trvání a kurs se bude vracet směrem k 26,50. Ale zároveň je potřeba být připraven na vysokou volatilitu.

4. Na konci roku čekáme korunu mírně pod 26,50 CZK/EUR.

5. Centrální bance se podařilo pomoci vývozcům a slabá koruna přispěla k tomu, že máme nyní nejnižší míru nezaměstnanosti v EU. To je pozitivní. ČNB se nicméně nepodařilo zvýšit inflaci. To, že inflace je nyní na dvou procentech, je dáno především cenami potravin (úrodu a počasí moc ČNB neovlivní), cenami pohonných hmot (a tedy cenami ropy, opět nemá ČNB moc velký vliv) a EET.

Pokračování 9 / 12

Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance: Převažují negativa

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

PikoraPikora|Archív1. Intervence skončí dříve, než si většina lidí myslí. Není na co čekat. Čeká se jen na to, aby se ČNB moc neztrapnila. Konec intervencí na přelomu března a dubna by mě nepřekvapil. Ano, vůbec bych se nedivil, kdyby ČNB nedodržela slovo a skončila dříve, než naznačuje. ČNB neustále tvrdí, že nejlepší by bylo opustit intervence v polovině roku. To je ale nesmysl. To bylo podle nich optimální už před mnoha měsíci. Za tu dobu se toho změnilo tolik, že je jasné, že to není optimální doba. Navíc termíny intervencí a jejich konce stejně jako měnové reformy se předem neavizují. Podle mě ČNB sama ještě neví, co bude a jak bude dělat. Tvrdí, že nebudou dělat nic a prostě korunu pustí. Podle mě to je hloupost.

2. Záleží, kdy a jak korunu uvolní. V každém případě očekávám ohromné turbulence. Kurs bude hodně skákat v obou směrech. ČNB signalizuje, že ho nebude krotit. To je podle mě hloupé rozhodnutí. Vůbec bych se nedivil, kdyby je nakonec okolnosti donutily vstoupit na trh.

3. To je informace, kterou můžeme dávat pouze našim klientům.

4. Máme na to analýzu, ale není veřejná. Jen naznačím: koruna bude silnější.

5. Převažují negativa. České domácnosti jsou zbytečně chudší a průmysl zaostalejší. Nízká nezaměstnanost u nás není kvůli tomu, že jsme se změnili v montovnu Evropy, ale proto, že Německo má nejnižší nezaměstnanost od roku 1990. My jsme s Německem propojeni. I kdyby byla koruna v roce 2016 v průměru o korunu k euru silnější, byla by v ČR velmi nízká nezaměstnanost. Na slabém kursu vydělali majitelé exportních společností. Těch je hrstka. Teď na tom vydělají spekulanti. Když si vezmu, kolik ČNB už intervence stály, tak to nemá smysl počítat v miliardách. Budou to šílená čísla. Intervence byly podle mě od první chvíle špatným rozhodnutím. Jsem jednoznačně proti nim.

Pokračování 10 / 12

Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky: Úspěch intervencí závisí na úspěchu jejich konce

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

SklenářSklenář|Archív1. Z hlediska formy věřím komunikaci ČNB – to znamená, že po jednom zasedání oznámí, že ustupují od kursového závazku a přestávají intervenovat. Možná bude interně stanovena hranice, kde by případné výkyvy tlumili (třeba rychlé posílení pod 26 CZK/EUR). Z hlediska termínu to není jasné a přesné ukončení záleží i na psychologii. Inflace a vývoj ekonomiky nutí centrální bankéře ukončit kursový závazek co nejdříve, snaha ukázat, že to mají pod kontrolou, může naopak vést k tomu, že se vše odsune až někam do poloviny roku.

2. Bude záviset na termínu a okolnostech exitu. Může přijít mírné posílení, ale pro to nejbližší období stále čekám spíše stabilní vývoj nebo oslabení. Intervence v posledním půlroce jsou tak obrovské (zhruba 900 miliard korun), že koruna je výrazně překoupena dopředu, což bude tlumit případné posílení, či dokonce povede k jejímu oslabování v prvních týdnech a možná i měsících.

3. Pro první týdny a snad i měsíce žádný jasný trend nečekám, spíše volatilitu, kde se bude trh čistit vzhledem k velkým nerovnováhám – vysoké intervence, záporné sazby na kratších dluhopisech a podobně.

4. V polovině příštího roku čekám korunu lehce pod hranicí 26 CZK/EUR.

5. Data moc neukazují, že by vývoj české ekonomiky (průmysl, export i inflace) byl trendově po listopadu 2013 výrazně jiný než v okolních zemích. Navíc i u domácí ekonomiky (ať už měřeno HDP, či DPH – přidaná hodnota) data ukazují, že obrat nastal na přelomu druhého a třetího čtvrtletí 2013, tedy skoro o půl roku dříve, než byly intervence. Lapidárně řečeno, vývoj prodejů aut v Evropě byl zásadnější faktor. Takže hledat dopad do ekonomiky chce spíše vůli či víru to vidět, než že by něco bylo vidět na první pohled. Z tohoto hlediska musí být výsledek intervencí v ekonomice zklamáním pro všechny (kritiky i zastánce). Samozřejmě spotřebitelům vznikly ztráty v podobě dražších dovozů, následně střadatelům uškodily záporné sazby, exportérům pomohlo zlevnění koruny a stejně tak dlužníkům zlevnění financování, ale kromě tohoto přerozdělení nakonec žádné zásadní dopady nepřišly. I ta inflace se nad dvě procenta dostala kvůli cenám ropy a potravin, což je globální, nikoliv domácí faktor.

Nejzásadnější ovšem je, že náklady a konečný součet celé operace bude dělat dopad nadměrných intervencí a nafouknutí bilance centrální banky. To znamená, jak povedeně či nepovedeně celá operace skončí, určí, jako moc nepovedená či povedená byla. Každopádně bilance ČNB se z toho bude stabilizovat několik dekád, někam, kam až nedohlédneme (50–100 let) a nevím, jestli nám hrozila taková katastrofa, aby na sebe ČNB brala takové riziko a takové dlouhodobé následky. Ona možná v listopadu 2013 vůbec neuvažovala o tom, že by z toho mohla vzniknout taková dlouhodobá záležitost. Případná ztráta nebude jasně vidět, ale ponese ji každý držitel koruny tím, že koruna bude vůči ostatním měnám relativně slabší, než by bez této operace byla, a to nejen po dobu trvání intervencí, ale po dlouhé roky i potom.

Pokračování 11 / 12

David Marek, hlavní ekonom Deloitte: ČNB s intervencemi začala pozdě a pozdě i skončí

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

MarekMarek|Archív1. Kdykoli během druhého čtvrtletí. Přesněji to podle mého odhadu dnes neví ani bankovní rada ČNB. Načasování asi bude reflektovat aktuální situaci na devizovém trhu.

2. To nejspíš netuší nikdo a nemá smysl se o to pokoušet. V prvních dnech a týdnech mohou být výkyvy oběma směry značné. Postupně se ovšem prosadí posilování kursu, neboť česká měna je reálně podhodnocená.

3. Ani to si netroufám odhadovat.

4. To už je horizont, kde má smysl použít ekonomické modely, alespoň pro kvalitativní zhodnocení. Kurs koruny by měl být silnější. Záležet bude na tempu reálné a nominální konvergence a rychlosti vypuštění kursového polštáře, který během kursového závazku vznikl. Kurs může být silnější o jednu až dvě koruny.

5. Ano. Byli bychom hodně zvláštní malou otevřenou ekonomikou, kdyby nám nepomohla slabší měna. Proč máme nejnižší nezaměstnanost v EU? Nyní však již není důvod v této politice pokračovat. Stejně jako s ní ČNB začala se zhruba ročním zpožděním, i konec mohl přijít o něco dříve.

Pokračování 12 / 12

Petr Dufek, analytik ČSOB: Za rok budeme na 26 korunách za euro

1. Kdy a jak ČNB přestane intervenovat?

2. Co se stane s kursem koruny proti euru v první den bez intervencí?

3. Kde bude kurs koruny za měsíc od konce intervencí?

4. Za kolik bude euro rok po konci intervencí?

5. Převažují přínosy intervencí pro českou ekonomiku nad náklady?

DufekDufek|Archív1. Předpokládám, že co nejdříve po uplynutí pevného závazku, jenž platí pro první čtvrtletí. Nepřekvapil by mě proto termín v dubnu a zasedání, které sice není předem měnověpolitické, ale může jím být prohlášeno.

Bude to transparentní exit oznámený včas bez dalšího stanovení hraničního kursu. ČNB nicméně nejspíše bude citlivá na prudké pohyby a nepřipustí prudké posílení koruny.

2. Bude zřejmě testovat silnější úrovně těsně pod hranicí 27 korun. Co přesně se stane, se vlastně nedá předpovědět, protože to znamená odhadovat chování desítek či stovek hráčů, kteří si na korunu „vsadili“.

3. Nelze vyloučit, že koruna krátkodobě oslabí, ale vše bude záležet na přílivu dalšího spekulativního kapitálu a na chování českých exportérů, kteří ještě nejsou kursově zajištěni.

4. Myslím si, že koruna bude blízko hranice 26 za euro. Ekonomika má potenciál generovat čistý příliv eur na běžném účtu, a tak dlouhodobě bude mít koruna tendenci posilovat. Otázkou je, jak rychle budou své zisky realizovat zahraniční spekulanti.

5. To ukáže čas. Rozhodně bych efekt intervencí na českou ekonomiku nepřeceňoval.