Martin Stropnický

Martin Stropnický Zdroj: Blesk - Tonda Tran

Martin Stropnický nechce být ministrem, protože míří jako velvyslanec k NATO do Bruselu

Andrej Babiš po volbách několikrát opakoval, že „jeho“ ministr obrany Martin Stropnický, který byl i lídrem kandidátky hnutí ANO v Praze, nechce ve své misi pokračovat a že nastoupí na jinou pozici. Babiš má v tomto případě pravdu. Jenže tou novou pozicí není šéf diplomacie, jak spekulovala některá média, ale pro Stropnického by to měl být velvyslanecký post v Bruselu. Měl by se stát šéfem Stálého zastoupení České republiky při NATO.

Někdejší herec Martin Stropnický by se tak vrátil k práci diplomata, kterou už v minulosti dlouho vykonával. Na ministerstvu zahraničních věcí pracoval už od roku 1990 a kromě jiného byl českým ambasadorem v Portugalsku (v letech 1993-1994), pak v Itálii (1994-1997) a nakonec u Svatého stolce, tedy ve Vatikánu (1999-2002).

Stropnický by měl nahradit na Stálém zastoupení při NATO zkušeného a dlouholetého diplomata Jiřího Šedivého, který je na tomto postu již od září 2012. V rámci české diplomacie se jedná o jedno z nejvýznamnějších míst, které naše republika má.

O Martinu Stropnickém se v minulých měsících také spekulovalo jako o možném kandidátovi na prezidenta, ale Andrej Babiš nechce narušit mocenský pakt s Milošem Zemanem a proto hnutí ANO nikoho do lednových prezidentských voleb nenominovalo.

Zda právě to může být příčinou možného odchodu Stropnického do Bruselu, není jasné. Ale podobně jako eurokomisařka Věra Jourová by se tak letitého spojenectví s Andrejem Babišem definitivně zbavil.