Přirozené modelky se stále více prosazují v umění a v prestižních časopisech.

Přirozené modelky se stále více prosazují v umění a v prestižních časopisech. Zdroj: archiv

Pěkné i bez manipulací...
Pěkné i bez manipulací...
Pěkné i bez manipulací...
Pěkné i bez manipulací...
Pěkné i bez manipulací...
63
Fotogalerie

Francie zakázala podvyživené modelky, bude stíhat i v tomto směru upravené fotografie

Zatímco ve Francii vrcholily prezidentské volby, tak v sobotu 6. května vstoupil v platnost nový zákon, který zakazuje vystoupení a produkci velmi vyhublých modelek. Toto opatření bylo přijato na ochranu mladých lidí před nebezpečím anorexie. A chystají se i další opatření, která mají zabránit propagaci reklamních fotografií s nepřirozeně hubenými modelkami.

Nový zákon nařizuje všem modelkám působícím ve Francii, že musí poskytnout i lékařské vyšetření, které dokazuje, že jejich Index tělesné hmotnosti (obvykle označovaný zkratkou BMI) není příliš nízký a že ženy jsou v celkově dobrém zdravotním stavu. Podle Světové zdravotnické organizace je tělesná hmotnost mezi 16 až 18,5 BMI označována za podvýživu.

Francouzské ministerstvo zdravotnictví jako důvod zákona uvedlo fakt, že je nutné „zabránit propagaci nedosažitelných představ o kráse a předcházet anorexii mládeže“.

Lékařské vyšetření ohledně váhy se bude vyžadovat každé dva roky. Pokud se u některých modelek ukáže, že mají problémy s velmi nízkou váhou, nebudou je moci agentury najímat na práci. Zaměstnavatel, který nový předpis poruší, by mohl jít do vězení na 6 měsíců a může zaplatit pokutu až 75 tisíc euro.

Podle webu The Local je kolem 600 tisíc mladých Francouzů považováno za osoby trpící poruchami příjmu potravy a 40 tisíc lidí má přímo anorexii. Poruchy příjmu potravy jsou dokonce ve věkové skupině 15 až 24 let druhou nejčastější příčinou úmrtí po dopravních nehodách.

Ale Francouzi chtějí v této souvislosti zpřísnit i další nařízení. V říjnu má vstoupit v platnost jiný zákon, který vyvodí právní odpovědnost za manipulaci s fotkami modelek, které pak na nich vypadají podvyživeně.

Obdobné zákony jako ve Francii mají v případě velmi hubených modelek už ve Španělsku, či v Izraeli. V Itálii sice na to zákon není, ale špičkové agentury nepoužívají modelky s BMI pod 18,5.