Zvířata v caracasské zoo trpí hlady

Zvířata v caracasské zoo trpí hlady Zdroj: Reuters

Venezuelská krize: Zvířata v zoo umírají hlady, nemocnice nemají na léky

Dalšími obětmi rozsáhlé ekonomické krize státu Venezuela, který se potýká s nejvyšší inflací na světě, jsou zvířata v místních zoologických zahradách. Šelmy a další zvířata jednoduše není čím krmit. Podle deníku Washington Post jich zemřelo již více než padesát a desítky dalších jsou v přímém ohrožení života.

Příběhy inflačního neštěstí se ve Venezuele netýkají jen lidí. Venezuelské zoo totiž nemají svá zvířata čím krmit. Každý druh potřebuje specifickou stravu, která je v zemi naprosto nedostatková. Co se týče šelem, je problém také s velkým objemem potravy, kterou denně mají spořádat.



Agentura Reuters včera uvedla, že v jedné z největších venezuelských zoo, která leží ve městě Caracas, už uhynulo například několik tapírů, vietnamských prasat či několik ptáků. Zoo zatím nepřišla o žádnou z šelem, i tak je ale jejich osud nejistý. Reuters uvedl, že šelmy jsou často krmeny ovocem nebo zeleninou (zmiňují manga nebo dýně), které mají působit alespoň jako malá náhrada za masitou stravu. Tomu však šelmy nejsou uzpůsobeny, takže trpí radikální změnou jídelníčku.



Venezuelská ekonomická krize dopadá v zemi skutečně na všechny. Nejvíce alarmující jsou případy, které se týkají zásobování základními potravinami a léky: v zemi dlouhodobě chybí máslo, mléko nebo toaletní papír. Venezuelské nemocnice ze svých prostor přinášejí obrázky hrůzy, kdy pacienti leží v krvi a špíně, přičemž léky si musí nemocní často shánět sami na černém trhu. Nemocnice jsou v inflací zdevastovaném státě na pokraji kolapsu.