Štěstí - ilustrační foto

Štěstí - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Radost dánských fanoušků. Dánsko se v roce 2016 umístilo na prvním místě šťastných zemí.
Štastné Švýcarsko
Island je známý polární září - bodejť by nebyli třetí nejšťastnější zemí
3
Fotogalerie

Nejšťastnější země světa: Dánové přeskočili Švýcary. A co Česko?

Od roku 2012, kdy OSN po vzoru Bhútánu zavedla měření indexu štěstí ve 157 zemích světa, se Dánsko umístilo třikrát na vrcholu žebříčku, jen loni jej překonalo Švýcarsko. Česko letos o čtyři příčky povyskočilo na 27. místo, Slováci jsou 45.

Za prvním Dánskem následuje Švýcarsko a stupně vítězů uzavírá Island. V první desítce jsou vyspělé státy Evropy, mezi něž se vklínily pouze Kanada, Nový Zéland a Austrálie. Nejméně šťastni jsou podle metodiky Sustainable Development Solutions Network obyvatelé Burundi, předposlední jsou (nepřekvapivě) Syřané, další odspodu jsou obyvatelé Toga, Afghánistánu a Beninu.

Editoři studie z Kanady (John F. Helliwell, Vancouver School of Economics), Anglie (Richard Layard, London School of Economics) a Jeffrey D. Sachs (speciální poradce generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna pro udržitelný rozvoj) argumentují, že měřit štěstí je průkaznější výpověď o tom, jak se lidem daří, než tradiční ekonomické ukazatele zahrnující vzdělání, zdraví, chudobu a příjmy. Podle jejich metodiky existuje nejméně sedm základních faktorů ovlivňujících lidské štěstí: doba dožití, sociální podpora, svoboda činit svobodná rozhodnutí, korupce (tedy co nejmenší), štědrost, víceméně rovnost v tom, jak šťastni se jednotliví obyvatelé cítí, a také ekonomický faktor – vyšší HDP na hlavu.

Jeffrey Sachs ke zprávě uvedl, že „měření štěstí a dobrého žití, jak je pociťováno samotnými obyvateli, by mělo být starostí každého národa (…). Lidské žití by mělo být nahlíženo holisticky, a zahrnovat tak vedle ekonomických i sociální a environmentální aspekty.“

Tajemství šťastné společnosti tak spočívá v ochotě spolupracovat a své životy sdílet s ostatními. „V Norsku je běžné, že si lidé navzájem malují domy. Hodně se snaží si navzájem pomáhat a je z toho společenská událost, která přinese něco pozitivního všem zúčastněným. Když si každý vše koupí a zařídí sám, my všichni na tom něco tratíme (např. pospolitost, pozn. redakce),“ dodává spolueditor Helliwell.

Světový den štěstí je od roku 2012 vyhlášen na 20. března, kdy se na tom shodlo Generální shromáždění OSN. Některé země jsou ještě o krok napřed – Bhútán, který světu tento index věnoval, stejně jako Ekvádor, Venezuela a Spojené arabské emiráty již jmenovaly ministry štěstí.