Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu Zdroj: ČTK/SAPA/Werner Beukes

Krejčíř v JAR: Ještě větší grázl, než jsme doufali

V Jihoafrické republice mu říkají Al Capone nebo „český James Bond“, a „Radovan Krejcir“ je vedle Václava Havla jediné české jméno, které si Jihoafričané pamatují. „Klobouk dolů před Českem, to je úplně jiná liga než ti naši žabaři,“ říkají s nadsázkou. Za tím, že ještě žije, někteří dokonce vidí kouzla a magii.

Například deník Pretoria News označil Krejčíře už v roce 2001 za "možná největšího bosse organizovaného zločinu, co kdy v Jižní Africe působil" a uvedl také, že má blízko nejen k obchodu s lidmi, s prostitucí či k pašování drog, ale i s nekalými obchody týkajícími se zlata a diamantů.
 
"Snaží se vypracovat se na mocného bosse organizovaného zločinu a nenechá se ničím zastavit. Má lidi, včetně vysoko postavených policistů, které využije k eliminaci jakýchkoli hrozeb," řekl také už v roce 2011 jihoafrickému tisku Paul O'Sullivan, bezpečnostní analytik, který se Krejčířovým případem už několik let zabývá. Proto také O´Sullivan figuruje jako jeden ze čtveřice lidí, kterých se Krejčíř na svém "seznamu smrti" plánoval zbavit. 
 
Jak se přesně vyvíjela Krejčířova kariéra na jihu Afriky a co ho v této zemi teď čeká si přečtěte ve čtvrtečním Reflexu.

Reflex 36/2015Reflex 36/2015 | Archív