Pád soukromého vrtulníku na Šumavě stál jeden lidský život

Pád soukromého vrtulníku na Šumavě stál jeden lidský život Zdroj: profimedia.cz

Na Šumavě se zřítil soukromý vrtulník, jeho pilot nepřežil

Na Šumavě nedaleko Filipovy Hutě u Modravy dnes spadl soukromý vrtulník, jeho pilot na místě zemřel. Nehodu vyšetřují policisté a letecká inspekce, zasahují tři jednotky hasičů. Šlo o vrtulník pro jednu osobu, model Raven II Robinson, řekl ČTK policejní mluvčí Jan Koželuh. 

"Příčiny a okolnosti nehody jsou v šetření policie. V tuto chvíli víme, že pilot při pádu soukromého vrtulníku utrpět zranění neslučitelná se životem. Nehoda se pravdepodobně stala ve chvíli, kdy se se pilot pokoušel s vrtulníkem vzlétnout," uvedl Koželuh. Také sdělil, že oznámení ohledně přistání vrtulníku na území národního parku včera večer policisté prověřovali.

To potvrdil i starosta Modravy Antonín Schubert. "S policisty a strážci národního parku jsem včera pohyb vrtulníku řešil. Nakonec přistál u hotelu Klostermannova chata, kde přenocoval. Na místě nehody jsem se byl podívat, k pádu došlo asi jen 600 nebo 700 metrů od místa, odkud pilot vzlétl. Příčinou podle mého názoru mohlo být velmi nepříznivé počasí, které tu dneska máme. Podle mých informací zemřel pilot na poranění hlavy," sdělil Schubert.

Podle mluvčího Národního parku Šumava Jana Dvořáka se nehoda stala v lesích v nepřístupném terénu mezi Filipovou Hutí a Modravou. "Místo je podle našich informací uzavřeno policií. Zaměstnanci národního parku budou na místě pomáhat s odklízením následků nehody," informoval Dvořák.

Podle řídícího důstojníka plzeňských hasičů Dušana Nového spadl vrtulník asi 200 metrů od cesty. "Vyšetřování je nyní věcí policie a letecké inspekce," doplnil.Podle informací ČTK spadl vrtulník v lesích nedaleko od silnice do Modravy. Na místo nyní míří také koroner.