Klinika musí dýchat

Klinika musí dýchat Zdroj: ČTK

Stovky lidí se vydaly Prahou, pochodují na podporu Kliniky v Jeseniově ulici na Žižkově

Stovky lidí se dnes odpoledne zapojily do pochodu Prahou, kterým chtějí podpořit využití bývalé polikliniky v Jeseniově ulici na pražském Žižkově jako autonomního sociálního centra Klinika. Průvod, v němž jsou především mladí lidé, se po 14:00 vydal ze Žižkova na náměstí Jiřího z Poděbrad. Doprovází ho policie

Lidé v průvodu nesou hesla jako "Klinika pro zdravější město" nebo "Ve službách naší Kliniky". Z amplionu hraje hlasitá hudba, lidé pochod doprovázejí bubnováním nebo pískáním. Trasa vede většinou vedlejšími ulicemi, doprava v hlavním městě je proto omezena minimálně. Akce bude večer pokračovat kulturními akcemi, například v klubech Podnik a Neon na Vltavské, v Dejvické Klubovně či v kavárně Potrvá.

Aktivisté objekt v Jeseniově ulici obsadili na konci listopadu, 9. prosince ho vyklidila policie. Mezitím i poté jednali s úřady, budova ale bude převedena na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS). "O Kliniku nepřestáváme usilovat a možná se nám i podaří přesvědčit českou společnost, že squatting je neoddiskutovatelnou součástí demokratického systému," uvedli pořadatelé na webu. Petici na podporu Kliniky podepsalo na internetu přes 2000 lidí, další se podepsali na papírové archy.

V objektu, který dříve obývali narkomani a bezdomovci, chtěli aktivisté vybudovat autonomní sociální centrum. Bez státních dotací by chtěli provozovat nízkoprahový objekt, kde by se konaly přednášky, koncerty či promítání. Měla tam sídlit také například knihovna, lidová jídelna nebo svépomocná opravna.

Areál vlastní stát, spravuje ho prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Nyní ho převádí na GIBS, která o budovu projevila zájem.