Jana Nagyová

Jana Nagyová Zdroj: ČTK

Nové podezření: Jana Nagyová podle policie neodvedla daně při prijímání drahých dárků

Bývalou šéfku premiérova kabinetu Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, prověřuje policie kvůli možnému krácení daně. Policisté ji podezřívají, že z drahých šperků a kabelek, které dostávala, neodvedla daň. Může jí hrozit až osm let vězení. Napsala to dnes Mladá fronta Dnes (MfD). Manželka někdejšího premiéra Petra Nečase zatím čelí obvinění kvůli údajnému zneužití vojenské rozvědky, uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby (BIS).

Drahé kabelky či šperky Nečasová dostávala jako šéfka kabinetu svého nynějšího manžela od vlivných ředitelů firem či právníků, píše deník. "Vedeme prověřování pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Nemusí to být definitivní kvalifikace," řekl MfD náměstek vrchního státního zástupce v Olomouci Pavel Komár. Nečasová kvůli tomu byla koncem listopadu poprvé u výslechu.

Podle vyšetřovatelů bylo povinností Nečasové z darů dražších než 20.000 korun zaplatit daň, protože je nedostala od příbuzných. O přijímání dárků Nečasovou přitom policie původně hovořila jako o možné korupci. Policisté při loňské prohlídce u Nečasové našli luxusní zboží, jehož hodnotu odhadli na více než deset milionů korun. Podle vyšetřovatelů si na jeho koupi Nečasová nemohla vydělat.

Obvodní soud pro Prahu 1 před dvěma týdny zahájil hlavní líčení v kauze, v níž je Nečasová obžalovaná ze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle státního zastupitelství zneužila rozvědku v roce 2012 jako šéfka kabinetu premiéra Nečase ke sledování jeho tehdejší manželky Radky. Kauza vedla k pádu Nečasovy vlády.