Zakázka magistrátu v Holešovicích: chaos a neprůhlednost!

Zakázka magistrátu v Holešovicích: chaos a neprůhlednost! Zdroj: Martin Hurda

Zakázka magistrátu v Holešovicích: chaos a neprůhlednost!
Zakázka magistrátu v Holešovicích: chaos a neprůhlednost!
Zakázka magistrátu v Holešovicích: chaos a neprůhlednost!
Zakázka magistrátu v Holešovicích: chaos a neprůhlednost!
Zakázka magistrátu v Holešovicích: chaos a neprůhlednost!
9
Fotogalerie

Zakázka magistrátu v pražských Holešovicích: chaos a neprůhlednost!

Hluk, prach, v domech okolo se klepe nábytek. Podnikatelé z obchodů si stěžují na šlendriánství stavebních dělníků. Pražská ulice Komunardů se prý během několika málo let opravuje už poněkolikáté. A stěžovat si není kde. Horká linka magistrátu nefunguje.

Obeslal jsem už v srpnu všechny radní pražského magistrátu, kteří hlasovali o veřejné zakázce rekonstrukce ulice Komunardů. Na konto stížností obyvatel a podnikatelů z této holešovické ulice. Čtyři neděle nic, ticho. „Pakliže nepožádali o prodloužení lhůty na odpověď o deset dní, tak reakce po měsíci je v rozporu se zákonem o svobodném přístupu k informacím. Ten stanoví lhůtu patnácti dnů plus deset v oprávněných případech,“ podotýká k tomu Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci.

Přitom na předvolebních billboardech jsme mohli číst, co vše se týmu primátora Hudečka povedlo. Takže evidentně „tým“ fungoval, akorát trochu na jiné frontě. „Lidi si na to stěžujou, je to nepříjemný, mělo by to mít nějaký systém. Pokud to dělají na straně, kde jsou obchody, tak by si to měli trochu rozvrhnout,“ stěžuje si vedoucí chovatelských potřeb Jana Palčeková. „Já vím, že je to složitý. Ale u vchodů by to měli dělat, když jsou obchody zavřené. Nás to strašně omezuje a je to na tržbách znát. Lidi tady přeskakujou, já jsem se ráno ani nemohla přes ty kostky sem dostat,“ dodává.

Fakt je, že při obchůzce ulice Komunardů jsme viděli několik kolizí chodců, protože se skutečně procházíte po stavbě. „Tady není jedna cedule, která by upozornila nás starší lidi. Nejsou tady udělané průchody do těch obchodů, se podívejte třeba tady,“ rozohňuje se penzista Josef Škola a ukazuje na chodník právě před obchodem chovatelské potřeby. Zrovna tam dva dělníci vklepávají do písku chodníkové dlažební kostky. Nám vlastně taky ukazovali, kudy tím pískem a hromadami kostek máme jít a kam šlápnout, abychom se do obchodu dostali, ale zároveň nepoškodili právě položenou dlažbu.

Video placeholde
• Reflex.cz

„Včera jsem přišel do práce, tadyhle byly zábrany. Nedostaneme se pořádně do krámu, natož lidi, kteří by chtěli nakupovat. Oni tady kopou, pán tady přelézá zábradlí, málem spadne, druhý přijde nakupovat a stojí na lžíci od bagru, když tady trhali starý chodník,“ rozčiluje se a schválně přehání majitel obchodu Barvy, laky Miroslav Landa. A přitom připomíná, že stejně rozkopaná byla ulice už před rokem. Ulice Komunardů je mimořádně široká, chodník, pás parkování, jízdní pruh a tramvajový pás, totéž druhá strana v opačném směru, dohromady nějakých dvacet metrů šířky.

Majitel obchodu Barvy, laky Miroslav LandaMajitel obchodu Barvy, laky Miroslav Landa|Martin Hurda

Zkusil jsem tedy call centrum MHMP, jak je uvedeno na informační tabuli stavby. „Je nám líto, ale volané číslo neexistuje,“ sděluje hlas operátorky a na webu magistrátu zjistím, že call centrum má úplně jiné číslo. „Za rohem si stěžovala paní z optiky, protože nemohla otevřít, nedostala se ani k zámku u rolety. Tak volala na radnici, tam se jí nikdo neozval,“ svěřuje se Miroslav Landa z Barvy, laky se stejnou zkušeností. Volám tedy na uvedenou kontaktní osobu Technické správy komunikací, Romanu Sehnalovou. Ta mě odkáže na tiskovou mluvčí a poskytne mi číslo pouze na pevnou linku. Na té to ale nikdo nezvedá. Zkouším tedy zavolat do sídla stavební firmy Colas, CZ. Tiskové oddělení nemají, seženu jen asistentku generálního ředitele, Andreu Špačkovou. „Napište dotaz e-mailem a on se toho někdo v příštím týdnu ujme,“ říká asistentka Špačková. Martyrium. Do toho volá tisková mluvčí magistrátu Petra Hrubá. „Je to věc téeská, to vůbec nejde za námi, volejte Barboru Liškovou, jejich tiskovou mluvčí,“ říká hekticky. Kruh se uzavřel.

Nicméně hned po víkendu se ozvala ještě e-mailem. „Zdravím Vás, pane redaktore, níže Vám tlumočím stanovisko pana ředitele TSK Frajta k Vašim dotazům,“ píše mluvčí. „Děkuji za zprostředkování stanoviska z TSK. Ovšem, kdo je pan Frajt? Viz níže Organigram TSK Praha,“ odpovídám, protože nikoho takového příjmení jsem ve vedení TSK nenašel. Další den mi přišla odpověď. „Pardon, omlouvám se, je toho moc... Prosím zavolejte té Báře Liškové... mluvčí TSK, ta mi to vyjádření posílala. Díky,“ odmlčela se definitivně tisková mluvčí magistrátu. Připomínám, že podle informační tabule u stavby je investorem Hlavní město Praha. Ale tak jsem zavolal tiskové mluvčí TSK Barboře Liškové, na niž jsem dostal už i mobil.

„Informace, kam se mohou lidé telefonicky obrátit, jsou uveřejněné na informační desce, která je na stavbě v počtu 2 kusů,“ píše tisková mluvčí TSK Barbora Lišková. S tím, že jejich společnost uveřejňuje na svých webových stránkách všechny významné stavby a informace o průběhu stavby.

Z pražských radních se po měsíci ozval pouze náměstek primátora, Jiří Nouza (TOP 09). Poslal odpovědi e-mailem. „TSK koordinovala průběh prací s výše uvedenými investory. Ale financování jednotlivých investorů se nepodařilo zajistit pro všechny dotčené investory najednou, a proto došlo k situaci, že realizace jednotlivých prací byla rozložena do několika roků,“ píše ve své odpovědi náměstek Nouza. Vloni se totiž překládal pouze tramvajový pás, investor Dopravní podnik. Letos se měnily dlažební kostky za nízkohlučný asfalt, při tom se do země zavrtaly se svými sítěmi Pražská teplárenská, Pražské vodovody a kanalizace a Pražská energetika. Kam se občané mohou obracet se svými stížnostmi, jsem se ale pořádně nedozvěděl. Telefonní čísla z informační tabule nefungují, informační e-mail a webové stránky, na něž se odkazuje vedení TSK, na tabuli uvedené nejsou. Být běžný obyvatel nebo podnikatel, zřejmě bych tohle pátrání v poločase vzdal.

Dlužno k tomu dodat, že vloni pražský magistrát dostal anticenu Zavřeno v hodnocení soutěže transparentnosti úřadů. Letos v září před komunálními volbami si zase primátor Hudeček postěžoval, že se nedaří realizovat slibované projekty. Právě kvůli snaze o větší transparentnost magistrátu. Jenže. Když se snažím najít tuto konkrétní veřejnou zakázku v tzv. rodných listech na portálu magistrátu, smůla, „záznam nenalezen“. Když zjišťuju, kdo je vlastníkem firem Colas, CZ a Čermák a Hrachovec, jde v obou případech o jednoho a téhož vlastníka – francouzskou společnost Colas, SA. Z pohledu českého investora, notabene veřejnoprávního, je to netransparentní akciovka z Bologni. Tak se na to ptám tiskové mluvčí magistrátu, kde že to v těch „rodných listech“ najdu. „To teď nevím, tady je tolik agendy, že bych tomu musela věnovat hodinu. A tu teď fakt nemám,“ říká Petra Hrubá a spěšně pokládá telefon. Větší transparentnost úřadu v praxi.

Tak jsem se obrátil na Nadační fond proti korupci a právničku občanského sdružení Oživení, které spravuje portál Bezkorupce.cz. Podle NFPK je udivující, že jediným akcionářem obou stavebních firem je zahraniční společnost s prakticky nedohledatelnou vlastnickou strukturou, že obě firmy mají podobné složení představenstev a dozorčích rad a že prakticky identické jsou i předměty jejich podnikání. „Tyto okolnosti samy o sobě nejsou zcela standardní,“ doplňuje to kolega Petra Soukenky Janusz Konieczny z NFPK. A vysvětluje: „Praha by si měla vyžádat od dodavatelů veřejných zakázek vlastnickou strukturu. Aby mohla prokázat, kdo je skutečným příjemcem městských prostředků.“

V roce 2013 proběhla v ulici Komunardů výstavba nových tramvajových kolejíV roce 2013 proběhla v ulici Komunardů výstavba nových tramvajových kolejí|Martin Hurda

Naproti tomu ale v zakázce právnička Andrea Kohoutková z občanského sdružení Oživení problém nevidí. „Že jsou společnosti COLAS, CZ, a. s, a Čermák a Hrachovec, a. s., personálně a majetkově propojené a tyto podaly společnou nabídku, zde Vás asi nejspíše zklamu. Skutečnost, že společnou nabídku podali dva odlišní dodavatelé, jež jsou personálně a majetkově propojeni, není v rozporu se zákonem,“ uvádí Andrea Kohoutková s tím, že k netransparentní struktuře francouzské akciovky se nevyjádřila vůbec. Nechci být šťouravý, ale když jsem viděl v jednačce sdružení flipchart pokreslený srdíčky a nápisem „Karel for prezident“, říkal jsem si v duchu, že tady asi budou k magistrátní vládě vedené TOP 09 shovívaví.

„Co se týče dotazu na sdružení Čermák a Hrachovec, a. s., a Colas, CZ, a. s., bylo toto sdružení vytvořeno za účelem podání nabídky na předmětnou veřejnou zakázku. Jedná se o dva samostatné subjekty s rozdílnými IČ. Z toho vyplývá, že když chce jeden subjekt pomoci se zakázkou druhému, např. v rámci prokazování kvalifikace a následné realizace části VZ, musí buď vytvořit sdružení, nebo uzavřít smlouvu o smlouvě budoucí. Tento postup dodavatelé v rámci výběrových řízení běžně uplatňují a není v rozporu se žádným zákonným předpisem a plně v souladu s právním řádem ČR. Na uvedeném principu není nic netransparentního,“ píše dále ve svém vyjádření mluvčí TSK Lišková.

Ono na tom magistrátu to bude zřejmě jako s rekonstrukcí ulice Komunardů. Jak ji komentuje živnostník Landa. „Podnikání, to jde všecko k nule. Strašně je cítit úbytek, strašně. Oni se sem zákazníci nedostanou, protože jeden týden je jednosměrka odtud, další týden je zase z druhé strany, takže lidi jsou strašně zmatený. Pak vjedou do slepé, protože to se taky pořád mění. A tady už stojí třeba pépelka, takže se nevytočí mezi sebou, strašné zmatky. Není to organizované, lidi skáčou přes kostky, nikdo jim neřekne, jestli tam smějí jít. Strašné zmatky,“ uzavírá to rezignovaně Miroslav Landa. Dodejme, že v Praze se dokola hovoří o Blance a Opencard, ovšem stovky podobných zakázek, jako je tato v ulici Komunardů, nikdo neřeší. Jdou mimo zájem médií. Přitom na této zakázce je otazníků možná víc než u tunelu.