Ferguson

Ferguson Zdroj: YouTube.com

Americký Ferguson už týden ovládají nepokoje a rabování, platí zákaz vycházení

Americké město Ferguson ve státě Missouri už týden ovládají nepokoje a rabování. Vypukly po zastřelení černošského mladíka minulou neděli. Policie proto v v noci ze soboty na neděli vyhlásila zákaz nočního vycházení. Situaci se pořád nedaří zvládnout. Vyjádřil se k ní už i prezident Barack Obama. Nepokoje mají rasový podtext.

Dav především mladých lidí, který v sobotu večer v ulicích města protestoval proti policejnímu násilí, se před půlnocí z velké části rozešel, několik set rozhořčených Afroameričanů ale v ulicích města zůstalo. Proti nejagresivnějším z nich zakročila policie.

Osmnáctiletého Michaela Browna zabil minulý víkend osmadvacetiletý bělošský strážník Darren Wilson. Podle policie došlo k potyčce mezi Wilsonem, Brownem a jeho nejmenovaným společníkem a policista byl zraněn. Někteří svědci tvrdí, že Brown začal prchat, jiní lidé prohlašují, že dal ruce nad hlavu, policie zase, že se snažil Wilsonovi vzít zbraň. Policisté zatím okolnosti případu nedokázali jasně vysvětlit. Zveřejnili ale video, které má dokazovat, že Brown před konfliktem loupil v obchodě.

„Zákaz vycházení situaci ještě zhorší,“ uvedl jeden z demonstrantů. „Myslím si, že policisté začnou být agresivní, ale všechny nás zavřít nemůžou,“ dodal. Po půlnoci zůstalo v ulicích tvrdé jádro demonstrantů odhodlaných postavit se policejnímu kordonu. Lidé skandovali „žádná spravedlnost, žádný zákaz vycházení, žádný mír“

Proti asi 150 nejagresivnějším demonstrantům zakročili policisté s použitím dýmovnic. Na místo přijelo pět policejních obrněných vozů, z tlampačů se strážci pořádku pokoušeli demonstranty varovat před dalšími násilnostmi.

Podle amerických médií smrt Michaela Browna přijelo do Fergusonu vyšetřovat asi padesát federálních agentů FBI. Vyslechli údajně všechny očité svědky, se závěry svého vyšetřování ale zatím novináře neseznámili.