William Hague

William Hague Zdroj: Profimedia.cz

Britská vláda se zmítá v nebezpečné krizi, opustilo ji již sedm ministrů

V pořadí už sedmý ministr opustil včera večer s okamžitou platností Cameronovu vládu. Tentokrát ministr zahraničí William Hague. Jeho rozhodnutí následovalo krátce poté, co ministr bez portfeje Kenneth Clarke taktéž ke včerejšímu dni oznámil odchod z Cameronova kabinetu. Odchod Haguea podle vládních zdrojů nebyl vynucený, ministr prý mohl britskou diplomacii nadále vést, pokud by si to přál. 

Novým šéfem britské diplomacie bude po Williamu Hagueovi, který v pondělí nečekaně oznámil rezignaci, dosavadní ministr obrany Philip Hammond. V noci na dnešek to s odvoláním na vládní zdroje oznámila BBC. Britský premiér David Cameron ohlásil rozsáhlou změnu svého kabinetu, oznámení jmen nových ministrů se očekávají dnes.

Pokud se Hammondova nominace potvrdí, bude to pro něj znamenat již třetí ministerské křeslo v nynější Cameronově vládě. Na ministerstvo obrany totiž přišel z ministerstva dopravy. Stejně jako Hague je i 58letý Hammond považován za přesvědčeného politického konzervativce.

Portál dailymail.co.uk o změnách ve vládě informuje jako o "noci dlouhých nožů u toryů". Konzervativní premiér Cameron se podle médií rozhodl obměnit kabinet v souvislosti s nadcházejícími parlamentními volbami v květnu 2015. Některé z uvolněných resortů se podle všeho chystá nabídnout ženám. Podle analytiků tak chce zvrátit propad voličských preferencí.

"Je to masakr," citoval dailymail.co.uk jednoho z předních členů Konzervativní strany. Cameron se podle některých názorů ráznými změnami ve vládě vydal na tenký led, protože část vlivných straníků již proti tomu protestovala.

V pondělí ve funkcích skončili mimo jiné ministr bez portfeje Kenneth Clarke, ministr pro policii Damian Green, ministr pro vysoké školství a vědu David Willetts, ministr pro Wales David Jones, ministr pro Severní Irsko Andrew Robathan nebo nejvyšší státní zástupce pro Anglii a Wales Dominic Grieve.