Záhadná žena na fotografii byla označena jako "neidentifikována". Twitter ji však pomohl najít.

Záhadná žena na fotografii byla označena jako "neidentifikována". Twitter ji však pomohl najít. Zdroj: CNN

Twitter jako všemocný detektiv: Žena spustila pátrání po záhadné Afroameričance a svět ji vypátral

Ilustrátorka Candace Jean Andersenová prohledávala staré časopisy. Zrovna pracovala na ilustracích dětské knížky a původně hledala něco jiného – zaujala ji však fotografie z konference biologů, která se konala v roce 1971 ve Virginii. Na snímku jsou samí muži, kteří jsou popsaní z druhé strany jménem. A jediná žena, u níž byl popisek „neidentifikována“. Ilustrátorku záhada zaujala – a spustila velké pátrání.

„Neidentifikována? Proč? Kdo to je? Jak přispěla na té konferenci? Jaký příběh stojí za touto ženou?“ ptala se Andersenová a rozhodla se, že věc nenechá být a že se pokusí s pomocí sociálních sítí ženu vypátrat. Přestože její Twitter nemá mnoho sledujících, během několika málo dní se příspěvek rozšířil po celém světě. K příspěvku, kde žádala všechny uživatele Twitteru, aby jí pomohli v hledání, přiložila detail fotografie, kterou našla a která ženě doslova nedala spát. Na Twitteru pak začalo doslova celosvětové pátrání po neznámé Afroameričance.

Pátrání vedlo ke šťastnému konci, a to během překvapivě krátké doby pouhých několika dní. Žena byla identifikována jako bioložka a analytička, která pracovala pro jednu z biologických stanic specializujících se na vývoj velryb (právě na život velryb se zaměřovala konference, z níž pocházela předmětná fotografie). Sheila Minor Huffová je akademická pracovnice, vědkyně a vášnivá břišní tanečnice. V době pořízení fotografie jí bylo 35 let a v době, kdy se konala konference, byla opravdu jedinou vědkyní, která se jí účastnila. Huffová je nyní uznávanou vědkyní v oboru ochrany životního prostředí se zaměřením na ochranu vod.

Huffové je dnes 71 let a žije trvale ve státě Virginia v USA. O sociální sítě nikdy nestála, když se ale dozvěděla o zběsilém pátrání po její osobě, založila si alespoň účet na Twitteru, kde to celé začalo. Huffové nikdy nevadilo, že její jméno zůstává často utajené. Pro televizi CNN Huffová uvedla, že nikdy nechtěla být oslavovaná nebo snad obdivovaná vědkyně. Chtěla „prostě jen dělat svou práci“. „Důležitý je přece výsledek,“ uvedla dále Huffová CNN. Žena si teď užívá role babičky, zároveň je ale stále aktivní – vede hodiny břišního tance, čemuž se věnovala již během své akademické dráhy.