Imigrnati v Roszke

Imigrnati v Roszke Zdroj: ČTK/AP/Sandor Ujvari

Chaos v maďarském uprchlickém táboře. Orbán chce imigranty zavírat

 Chaotické scény zachytila kamera rakouské aktivistky v maďarském uprchlickém táboře Roszke. Strážní na nich nejsou schopni distribuovat zadrženým imigrantům jídlo, tak jen balíčky házejí do davu, který se snaží z tábora uprchnout.

Podle Michaely Ehrenhauserové, která do tábora přijela s humanitární pomocí, strážní situaci vůbec nezvládali a k běžencům se „chovali jako ke zvířatům“. To potvrdili i pracovníci organizace Human Rights Watch, podle nichž v Roszke drží imigranty „jako dobytek v ohradách“.

Video placeholde
Uprchlický tábor v Roszke • Youtube/Sprido08

Kritickou situaci v uprchlických táborech potvrdil i maďarský premiér Viktor Orbán, který z chaosu obvinil běžence.

Migranti se v minulých dnech bouřili proti maďarským úřadům, obsazovali vlaková nádraží a odmítali se registrovat, řekl Orbán. Od 15. března budou prý policisté zasahovat mnohem přísněji. Všichni, kdo nelegálně překročí hranici, budou zadrženi, dodal Orbán.

"Vzhledem k tomu, že čelíme rebelii nelegálních migrantů, policie dělá svou práci znamenitě, bez použití síly," prohlásil podle médií maďarský premiér po schůzce s Manfredem Weberem, šéfem lidovecké frakce v Evropském parlamentu.

Podle Orbána, který nařídil, aby na hranicích se Srbskem vznikl proti přílivu migrantů čtyřmetrový plot, je potřeba se při řešení krize zaměřit na Řecko. "Jestliže Řecko nezvládá chránit své hranice, je třeba poslat evropské síly na řeckou hranici, aby se tam postaraly o dodržování evropského práva," dodal.