Jiří Vávra

Jiří Vávra Zdroj: Profimedia

Na některé dohody nemám žaludek, říká šéf pražské TOP 09 Jiří Vávra, který se nedostal na kandidátku

Jiří Vávra byl v září minulého roku zvolen předsedou krajské organizace TOP 09 v Praze. Na kandidátku strany pro podzimní komunální volby se ale vůbec nedostal. Podle některých médií je to důkazem výrazného střetu uvnitř této strany, která volby v roce 2010 v metropoli vyhrála. Reflex.cz proto požádal Vávru o rozhovor.

TOP 09 získala v roce 2010 v pražských volbách pod vedením bývalého guvernéra národní banky Zdeňka Tůmy přes 30 procent hlasů, což ji po přepočtu přineslo až 41 procent všech mandátů. Teď ale spíše vypadá na stranu, kterou cloumají spory. Proč?

Nemyslím si, že by TOP 09 ovládaly spory. Názorové neshody možná, ale nemohu říci, že by se jednalo o něco osobního. Politika je o prosazování názorů a tady jde spíše o výměnu názorů na to, jak bychom měli řešit problémy metropole a jak si představujeme pravicovou politiku na Magistrátu hlavního města Prahy. Já mám o některých věcech více informací než kolegové, možná moje chyba, že jim je vždy neumím dostatečně předat.

Jste sice výrazným představitelem TOP 09 v hlavním městě, ale na kandidátku pro podzimní volby jste se vůbec nedostal. Bylo to proto, že jste oponent primátora Tomáše Hudečka?

Nevnímám to jako cokoli osobního. Předložil jsem svůj koncept kandidátní listiny s Tomášem Hudečkem v čele a můj názor o jeden hlas neprošel. Je to i proto, že některé politické obchody mně byly takříkajíc proti srsti, ale primátor se jich očividně nebál.

Média ale označují váš neúspěch za výsledek vašich vnitřních sporů s Hudečkem a dalšími členy strany. Je to tak?

Osobně vidím jeden jediný důvod a tím je ten, že já prostě na některé dohody nemám žaludek. Tomáš Hudeček jen obětoval to, co doteď hlásal za pár hlasů od lidí, o nichž on sám dlouhodobě tvrdí, že nemají v TOP 09 co dělat.

Mohou v tom být i nějaké zájmy, které by nakonec mohly stranu před volbami poškodit? Hovoří se o některých stavebních zakázkách, které nejsou moc transparentní. A to je dlouhodobý pražský problém.

Dlouholetých pražských problémů je celá řada. Snažíme se s nimi poprat, ale pereme se s nimi v podstatě už rok. Zrovna tak se snažíme o maximální transparentnost. Chci věřit tomu, že v současné době žádné „cinknuté“ stavební zakázky neprobíhají, ale ruku do ohně za všechny lidi dát nemohu.

Myslíte si, že měl primátor Hudeček a další lidi kandidovat, když jsou obvinění v kauze Opencard?

Je jasné, že obvinění primátora je účelové. Nicméně, bylo velice nešťastné veřejně tvrdit, že pokud bude obviněn a následně obžalován, tak odstoupí ze všech svých funkcí. Bylo jasné, že je to zbytečné gesto, které nyní není sám schopen naplnit.

Říkáte, že obvinění v kauze Opencard je účelové. Jenže problém s kartou je velice reálný a projekt byl zjevně tunelován.

Jak říkám, obvinění je absurdní a Tomáš Hudeček si na rozdíl od ostatních bývalých členů Rady hlavního města Prahy vše zkomplikoval svým veřejným slibem, že v případě obžaloby odstoupí ze všech veřejných funkcí. Vzhledem k absurdnosti celého případu za všemi našimi členy v této záležitosti ale plně stojím.

Jak moc mohou spory uvnitř TOP 09 ohrozit dobrý volební výsledek?

Pořád říkám, že nešlo o spory, ale běžný politický souboj, a ten provází téměř každé hlasování. Teď je důležité, aby TOP 09 udělala co nejlepší výsledek v Praze.

Zatímco v roce 2010 si mandáty rozdělila TOP 09 (bylo jich 26), ODS (měla tehdy 20 křesel), ČSSD (14) a pak už pouze 3 měli komunisté, teď vypadá situace daleko vyrovnaněji. Je zde hnutí ANO, voleb se nakonec zúčastní i exprimátor Kasl se svým hnutím, vznikl skupina Pro Prahu kolem Zbyňka Passera, jsou zde levicové strany a Starostové jdou se Zelenými a lidovci. Co to bude podle vás pro topku znamenat?

Odhaduji, že tu může být po komunálních volbách několik subjektů, které se budou pohybovat v rozmezí 10 až 15 procent, což výrazným způsobem zvýší možný počet povolebních uspořádání. Tato kandidátka TOP 09 v Praze proto musí získat minimálně 20 procent, aby byla schopna jednat o sestavení fungující koalice na středopravém půdorysu. Otázkou ale skutečně je, jak vysoký koaliční potenciál má naše kandidátka.

Jenže situace se může nakonec vyvinout tak, že žádnou stabilní koalici nebude možné vytvořit a bude se opakovat situace z celostátní politiky, kdy jsme měli několik úřednických vlád, a koalice se rozpadají nebo otřásají vnitřními spory. Čeká to i v Praze?

Toto volební období bylo poněkud nestandardní díky vnitřním sporům uvnitř ODS, které postupně destabilizovaly dvě pražská koaliční uspořádání. Jedno s ČSSD a druhé s námi. Nemyslím si, že v příštím volebním období se bude něco podobného opakovat. Otázkou je spíše složení budoucí koalice, která bude jednoznačně vícebarevná. Programová prohlášení takového svazku bývají obvykle neradostným kompromisem.

Co budete vlastně po podzimu dělat, když nebudete mít v Praze žádný post?

Budu dál pracovat ve prospěch TOP 09, která je pro mě jedinou pravicovou stranou v Praze, která je schopná komunikovat se svými voliči a hlavně hájit jejich zájmy. Ostatně TOP 09 za dobu mého působení v Praze vyhrála troje volby a stala se hegemonem na pravici v metropoli. Od takto rozdělané práce se neodchází.