Siesta u Marksů

Siesta u Marksů Zdroj: Ateo / Profimedia.cz

Michaela Marksová-Tominová: Nejsem bláznivá feministka

Prosazuje kvóty pro ženy, chce trestat rodiny, v nichž muž nepůjde na mateřskou dovolenou, nechává přepisovat tradiční pohádky tak, aby odpovídaly představě o rovnosti žen a mužů. Přesto se nepovažuje za extremistku.

Před časem jste upadla do podezření, že chcete hnát ženské do práce násilím.

Ježišmarjá.

To když jste loni v květnu na­vrhla zavést povinnou rodičovskou pro otce …

Ale to byl návrh k diskusi dovnitř sociální demokracie! Nešlo o to, honit ženy do práce, ale umožnit práci těm, které chtějí – a těch je hodně.

Ale byl v tom donucovací prvek.

Že stát vyčlení kus té dovolené pro druhého rodiče, a když ten ji nevyužije, tak ta část propadne. To je všechno.

Donucování je přece ve výhrůžce, že část placené dovolené té rodině propadne.

Tak by to holt bylo ve chvíli, kdy se stát rozhodne, aby chodili víc na rodičovskou otcové. Ale zase to není náš výmysl. V Německu to tak funguje už v druhém volebním období, vládne tam CDU/CSU, je snad Německo feministická země? Tam byla ministryní práce Ursula von der Leyenová, matka pěti dětí, křesťanská demokratka.

Když jste prosazovala povinnou otcovskou, jakou odezvu jste sklidila uvnitř ČSSD?

Částečně bouřlivou. Jak bych to řekla: někteří v členské základně, a ono to může jít až do vedení, si nejsou vědomi všech těch hodnot, jež prosazuje moderní sociální demokracie v Evropě.

Celý rozhovor s novou ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou-Tominovou najdete v tištěném Reflexu, který vychází již ve čtvrtek 6. února.