Tomáš Němec: Autobus (7,5x13 cm) 5 800 korun

Tomáš Němec: Autobus (7,5x13 cm) 5 800 korun Zdroj: archiv autora

Tomáš Němec: Hruška (20x20 cm), cena 6 500 korun
Z výstavy Tomáše Němce Stůl jednoho kluka
Z výstavy Tomáše Němce Stůl jednoho kluka
Z výstavy Tomáše Němce Stůl jednoho kluka
Z výstavy Tomáše Němce Stůl jednoho kluka
16
Fotogalerie

Tomáš Němec na cestě za malířským pokladem

Žák Michaela Rittsteina, podle kurátora výstavy Michala Pěchoučka jeden z největších talentů mezi letošními absolventy AVU. Tomáš Němec na výstavě Stůl jednoho kluka představuje především své miniatury.

Tomáš Němec: Stůl jednoho kluka
kde: The Chemistry Gallery
kdy: 16. 11 2011 – 20. 12. 2011
vstupné: dobrovolné

 

Na padesát obrazů a obrázků vypráví v malé pražské galerii pod úpatím Karlova mostu příběh čerstvého absolventa pražské AVU Tomáše Němce. Prodejní výstava nazvaná Stůl jednoho kluka představuje nadaného mladého umělce původem z Poličky, tvořícího svůj svět spontánně a naprosto přirozeně pouze prostřednictvím čisté malby. Svět, který vzniká u jednoho stolu, na němž jistě stojí počítač, štětce, barvy, a další „životně důležité věci“, objevující se na Němcových obrazech.

 

 

Expozice je podle majitelů galerie koncipována jako sdělení, že každý malíř musí nejdříve překonat prázdnotu, než začne tvořit. Stejně tak vás stěny ve třech místnostech pomalu uvádějí do Němcova světa. Miniaturní formáty člověka donutí přistoupit ke stěně až do bezprostřední vzdálenosti, velké zase způsobí podvědomý odstup. Popisky k obrazům nehledejte vůbec, často by byly formátově větší než obrazy samotné – jsou tak k dispozici jen na letáku u vstupu do galerie.

 

 

První zeď vám představí Němcovy oblíbené předměty a zátiší, druhá zavede mezi portréty přátel a známých. Třetí spojuje téma počítačového monitoru coby dalšího rámu k obrazu či výjevy z malířova života. „Tomáš Němec vytváří pomocí stolního formátu obrazu velikosti listu ze skicáku sugestivní malířskou stopu,“ říká Michal Pěchouček, kurátor výstavy. „Obsahově obrazy souvisí s toužebným upozorňováním na něčí přítomnost, s rozjímáním nad pokorným půvabem věcí. Vyprávějí místy trochu přepjatý, ale autentický příběh.“