AC/DC neztrácejí energii ani na prahu důchodového věku.

AC/DC neztrácejí energii ani na prahu důchodového věku. Zdroj: Facebook AC/DC

AC/DC oznámili pražský koncert: Na koupi lístků máte tak dva dny

Hardrocková legenda AC/DC vystoupí 22. května pod širým nebem letiště v pražských Letňanech. Milovníkům hlučného rokenrolu s výraznými kytarovými rify se představí v rámci svého turné na podporu posledního alba Rock Or Burst.

Předprodej vstupenek v cenách od 1690 do 2490 korun bude zahájen 16. prosince. Lístky na předchozí pražský koncert AC/DC v O2 areně v roce 2009 vykoupili fanoušci za pouhé dva dny.

V České republice je australská kapela, charakteristická svým řinčivým zvukem, extatickým zpěvem, ostrými kytarovými riffy i valivým rytmem, velmi populární. Její poslední album Rock Or Bust loni v tuzemské prodejní hitparádě obsadilo třetí místo, DVD Live At River Plate v roce 2011 se ihned po vydání dostala na první místo.

Ke dnešku mají AC/DC na svém kontě přes 200 milionů prodaných alb. Z nich nejúspěšnější je deska Back In Black z roku 1980, první album se současným zpěvákem Brianem Jonsonem, které se prodalo devětašedesát milionů. "Zlí jazykové tvrdí, že celá hvězdná kariéra AC/DC je postavena všeho všudy na třech akordech. Potom je tedy obdivuhodné, co všechno s touhle trojicí akordů dokázali," podotkl Petr Novák z pořádající agentury.

V Praze se AC/DC představí již počtvrté. Poprvé zde vystoupili v roce 1996 ve vyprodané hale v Holešovicích. Druhý koncert o pět let později přilákal na Spartakiádní stadion na Strahově přes 20.000 diváků, byla to však sotva polovina počtu fanoušků, s jakým počítali pořadatelé. Tentokrát jde o poměrně krátkou koncertní šňůru po Evropě, čítá jen deset zastávek.

Skupinu AC/DC, jejíž název je označením střídavého a stejnosměrného elektrického proudu, založili v roce 1973 v Sydney bratři Angus a Malcolm Youngovi. Staršího Malcolma ale postihla demence a od loňska už členem kapely není - sólový kytarista Angus, který ani v šedesáti neopouští svou typickou žáčkovskou uniformu, je tak jediným zbylým zakládajícím členem. Do rockové historie se kapela zapsala hity jako Highway To Hell, Let There Be Rock nebo Whole Lotta Rosie. V roce 2003 byla v New Yorku uvedena do rokenrolové síně slávy.