Miliardář Elon Musk

Miliardář Elon Musk Zdroj: Reuters

Elon Musk chce hodnotit novináře, název služby ale nezvolil nejlépe

Bohatý vizionář Elon Musk se rozohnil na Twitteru. Nestalo se mu to poprvé. Nyní se ale rozčílil na novináře a vyhrožuje jim, že je nechá hodnotit na novém serveru, který by rád nešikovně nazval Pravda.

V krátké zprávě na sociální síti Twitter píše: „Vytvořím server, kde bude mít veřejnost možnost hodnotit pravdivost jakéhokoliv článku a sledovat v čase skóre důvěryhodnosti každého novináře, editora a publikace.“

Myšlenka přišla po slovní výměně s novinářem serveru The Verge, který Muska přirovnal k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten podle něj stejně jako Musk nazývá vše, co se mu nelíbí, „fake news“. Elon Musk se proti tomu ohradil a obratem přišel s nápadem, jak novinářům jejich práci okořenit hodnotícím serverem.

„Přemýšlím, že bych ho nazval Pravda,“ zakončil svou zprávu Musk. Nejenže je to pro Američany obtížně vyslovitelné slovo, Pravda byly hlavně noviny Sovětského svazu mezi lety 1912 a 1991, jedno z hlavních periodik sovětských komunistů. Paradoxně, Pravda byla jako nástroj boje ve studené válce plná „fake news“.

Musk dokonce nechal své fanoušky na Twitteru hlasovat, zda má Pravdu spustit.

Téměř 90 % z dosavadních více než půl milionu hlasujících by rádo podobnou službu vidělo. Možná tak budeme hodnotit už brzy. Je totiž pravda, že když se Elon Musk do něčeho chce pustit, umí to udělat rychle.

Autor je hlavní ekonom Roklen