Bývalý frontman Pink Floyd Roger Waters

Bývalý frontman Pink Floyd Roger Waters Zdroj: profimedia.cz

Roger Waters vytáhl do boje proti Izraeli. Někteří kolegové se mu na to ale vykašlali

Bývalý frontman Pink Floyd Roger Waters pronesl několik velmi ostrých slov vůči rockové hvězdě Jon Bon Jovimu před jeho koncertem v Tel Avivu, který se konal 3. října. Bon Jovi se totiž nechtěl podílet na bojkotu Izraele.

"Stojíte bok po boku osadníků, kteří upálili dítě," napsal rocker v otevřeném dopise, který se lavinovitě šíří americkými a izraelskými médii. A píše o zločinech, které prý Bon Jovi ignoruje. Píše o tom server Variety, kde byl dopis původně publikován.

Jeho pocity nebyly překvapením pro nikoho, kdo zná hnutí bojkotující izraelské výrobky a povzbuzující k embargu izraelského hospodářského a kulturního exportu - Boycott, Divestment and Sanctions Movement (BDS). Jde o vyvinutí politického a ekonomického tlaku na Izrael ve snaze ukončit izraelskou přítomnost na Západním břehu. Je paradoxem, že palestinská samospráva k bojkotu izraelského zboží nevyzývá, podporuje jen bojkot zboží produkovaného v izraelských osadách na Západním břehu s odůvodněním, že Izrael je soused, Palestinci ho uznávají a mají s ním dohody.

Po celá léta byl Waters ve svém odvětví jedním z nejhlasitějších kritiků Izraele a pravidelně se veřejně pouští do umělců, kteří ignorují jeho volání, aby se v Izraeli nekoncertovalo.

Terčem hnutí už byla i Rihanna a Justin Timberlake kvůli svému vystupování v Tel Avivu. Herečka Scarlett Johanssonová na sebe přivolala kritiku poté, co se stala tváří značky společnosti SodaStream. Společnost byla původně založena na Západním břehu, dnes ale už sídlí jinde.

Nicméně i když se nedaří zpracovat všechny umělce pro propalestinskou propagandu, hnutí se snaží aspoň o menší činy. Na koncertech "neposlušných" se objevují palestinské vlajky, nebo jsou vylučováni z festivalů.

To, co Waters a další dělají, se jeví jako rafinovanější podoba starého antisemitismus. Stoupenci bojkotu samozřejmě tvrdí, že nejde o antisemitismus, ale o kritiku izraelského státu. Na to se dá říct asi tolik, že by pak bylo dobré v rámci vyváženosti mluvit také o palestinském terorismu, třeba teď o nové „módě“ napadat izraelské civilisty na ulici noži. I na první pohled jakoby nevinné „vrhání kamenů“, za které Izraelci palestinské mladíky zavírají, už má oběti na životech.

Producent, herec a známá mediální osobnost Howard Stern, který je sám žid, se vyjádřil na adresu Rogera Waterse dost ironicky: „Kam byste nechal židy odejít, Rogere? Chcete, aby šli zpátky do koncentračních táborů? Židé, jděte na odvrácenou stranu Měsíce a žijte.“