Maďarsko - rakouská hranice

Maďarsko - rakouská hranice Zdroj: ČTK/AP/Christian Bruna

Rizikem migrační vlny není její kvantita, ale kvalita

Odpůrci imigrace říkají, že nám množství imigrantů rozvrátí naši kulturu. Příznivci imigrace srovnávají imigrační vlnu s útěkem Čechů po roce 1968 a říkají, že tak malý počet přistěhovalců zvládneme. Jakoby si nikdo netroufl říct nahlas, že problémem je, kdo sem nyní migruje.

Na přelomu letopočtu přijala naše republika skoro dvacet tisíc uprchlíků za jediný rok, a nikdo si toho nevšiml. Utíkali před balkánskými válkami. Přestože znám výrok, že Balkán není v Evropě, po svých osobních zkušenostech vášnivě nesouhlasím a tvrdím, že Balkán je dokonce typickou Evropou - tou východní. Lidé ze zemí bývalé Jugoslávie - včetně muslimů - jsou až na výjimky součástí evropské kultury a evropských hodnot.

Nyní nám sem požádala o azyl hrstka uprchlíků, a je oheň na střeše: Česká republika vykázala 26 žadatelů o azyl na milión obyvatel, co se týče celé EU toto číslo činí 420. V absolutních číslech u nás požádala o azyl letos řádově tisícovka lidí, především Ukrajinců. Takže vůbec nic, čeho bychom se měli bát.

Pokud si ovšem představíme tisícovku imigrantů odjinud než z Doněcka, třeba půlku z Balúčistánu a druhá ze syrské  Rakky, pak možnost, že by se tu usídlili, budí hrůzu. Podle německé ministryně vnitra je polovina žadatelů o azyl ze současné imigrační vlny neintegrovatelná. Takže to máme přesně pět set nových trvalých příjemců sociálních dávek, které se brzy zvýší na dva tisíce - až za každým azylantem přijede manželka a alespoň dvě děti.

A to už je množství, které je vzhledem k tomu, že jde o středověkou populaci přivyklou kmenovému myšlení a kmenovému řešení konfliktů, obrovským rizikem.

Kdyby se dostali do nouze Američané, Židé, Argentinci či Švédové, a začali se houfně stěhovat do Evropy - a k nám, nikdo by nehnul brvou. Invaze kulturně nekompatibilních muslimů z kmenových oblastí však introdukuje do našeho společenského systému ostrov středověku. A to nemůže dělat dobrotu.