Lidé přicházejí zapálit svíčky před restaurací Družba v Uherském Brodu, v níž v úterý třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a posléze i sám sebe.

Lidé přicházejí zapálit svíčky před restaurací Družba v Uherském Brodu, v níž v úterý třiašedesátiletý muž zastřelil osm lidí a posléze i sám sebe. Zdroj: ČTK

Kolik povražděných v Brodě mělo zbraň? Musíme se umět bránit zločincům

Úterní tragédie v Uherském Brodě znovu bolestně připomněla, že starý bezpečný svět je už minulostí. Dokážeme se na ten dnešní nebezpečný svět připravit? Ozbrojit se a v případě potřeby se i účinně bránit?

Šílený střelec je jev, který se nedá předem eliminovat, proti kterému neexistuje žádná prevence, a kterého nezastaví sebepřísnější zákon o držení střelných zbraní. Jediné, čeho můžeme úřední represí dosáhnout, je to, že slušní občané nebudou smět držet zbraň na svou sebeobranu. Zločinci se naopak vyzbrojují.

Stejný zločinec, jakého jsme viděli v Uherském Brodě, se připravuje na útoky dlouho, někdy i celá léta. Svědčí o tom třeba kausa naší nejznámější masové vražedkyně Olgy Hepnarové. Takže má dost času a možností, jak si sehnat zbraň na černém trhu. A když ji náhodou nesežene - jako již zmíněná Hepnarová, která se o to také snažila - tak bude zabíjet jiným způsobem. Jedem jako heparinový vrah, či autem jako Hepnarová.

Kdyby se v České republice více rozmohl zvyk nosit zbraň a přijmout část odpovědnosti za bezpečí na vlastní bedra, mohlo být v Brodě zřejmě mnohem méně mrtvých. Kdyby někdo ze zavražděných měl pistoli, mohl zlikvidovat šíleného střelce hned na začátku útoku - a místo osmi obětí mohly být jen jedna či dvě. Samozřejmě, že to jsou pouze spekulace. Nic jiného nám ale nezbývá.

Zbraně se však v Česku nenosí, zákony i občané koukají na lidi, co je nějakých důvodů mají, skrz prsty. U nás je přece klid, tak proč to s sebou „tahají“, ještě někoho ohrozí. A když se pak vylíhne šílený střelec, nemají se oběti jak bránit.

Míra násilí se ve světě zvyšuje, a zvyšuje se i u nás, v tradičně zápecnickém Česku. Nejde totiž jen o naše šílené střelce, ale také o (o nic méně šílené) islámské teroristy. Násilných útoků v Evropě řádově přibylo, a Brod ukázal, že už nejsme výjimkou.

Proto by bylo načase maximálně zpřístupnit legální získání zbraně a začít lidem vysvětlovat, že asi bude lepší, když si ty bouchačky nakoupí a budou je s sebou také nosit. Bezpečná Evropa a maloměstské Česko jsou minulostí. Násilí je tady ve své nejbrutálnější podobě. A my bychom si měli zvykat, že musíme být připraveni se mu postavit i se zbraní v ruce.