Vodafone

Vodafone Zdroj: lte.ctu.cz

Vodafone
T-mobile
O2
3
Fotogalerie

PETR VRABEC: Operátoři si z nás dělají legraci

Kdesi hluboko v minulosti, když stát pronajímal naše národní bohatství – vzduch –, padaly sladké řečičky: Jak budou operátoři neustále investovat do rozvoje přenosových soustav, jak bude Česko na špici technologických novinek. Chachácha! Vydrželo jim to pár let, pak začalo bohapusté rýžování. Dnes jsme na chvostu. ČTÚ to nechává chladným, a tak třeba na trase rychlíku Praha–Ostrava jste vděční za „edge“, když signál nevypadne docela.

Procestoval jsem poslední dobou za reportážemi kus republiky a nestačil se divit, co se děje „za Prahou“. Na dálnicích a hlavních vlakových tazích připojení tristní, 3G tak pomalé, že se ani nechce věřit, že to je 3G, občas to padá na nižší technologii Edge, někdy to vypadne úplně. Dokonce vypadne i signál pro telefonování. V době, kdy se tvrdí, že rychlost připojení je jedním z důležitých faktorů uplatnění na trhu. Pokud jste pak někdo, kdo na cestách rychlíkem tráví čas prací, tak vězte, že na cestě do Ostravy jste tak od České Třebové odsouzen k pozorování krajiny ubíhající za oknem.

Nebo jedeme s kolegou fotografem na reportáž do Nýrska. Deset patnáct kilometrů ještě ve vnitrozemí mi přijde SMS. „Vítejte v Německu. Do ČR voláte za 6,29 Kč/min, přijímáte hovory za 1,66 Kč/min, SMS za 1,98 Kč…,“ kdy jsem se ještě dozvěděl, že mám zvýhodněný, samozřejmě ale placený balíček pro surfování na internetu v zahraničí.

Čím to? Nižší technologie a nižší kvalita signálu u nás, takže v periferních oblastech dochází k překryvům silnějšího signálu od našich sousedů. Říkal jsem si: To jsou ptáčci, ti naši operátoři! Kdejakou pitomost nám za ranec marketingově prodají jako technologickou novinku, přitom s rozvojem nových technologií LTE jsou v Evropě na štíru. Na to se můžete podívat na přiložených mapách pokrytí nejnižší verzí LTE. Takže, byť jsem v Česku, volám a surfuji za roamingové ceny.

Ještě mi k tomu hezky popřejí – a naúčtují mi to. Když si vzpomenu, že ještě před několika málo lety nám prodávali internet v mobilu za super cenu 799 korun měsíčně, říkám si: Neměli bychom už se konečně nechat přestat holit a ozvat se? A co vlastně dělá takový Český telekomunikační úřad? Čí zájmy hájí – naše, nebo operátorů?

Tady bych si dovolil přidat osobní zkušenost. V krátkosti, operátor mi neoprávněně naúčtoval 30 tisíc za přenos dat. Nechtěl jsem pochopitelně zaplatit. Vypnul telefon, zrušil smlouvu a dal to k soudu. Soud žalobu zamítl v plném rozsahu. Dva roky nato se ozvala jakási Bc. referentka z ČTÚ, že mám operátorovi zaplatit ušlý zisk, protože smlouva byla na dva roky. Marně se tomu nebohému stvoření snažím vysvětlit, že kdyby operátor nenaúčtoval neoprávněně data, o čemž rozhodl soud, smlouva dál běžela. Operátor se tedy o zisk připravil sám a svou vinou. Nepochopila a své rozhodnutí přes mé odvolání potvrdila. Tak to vypadá, že půjdeme ke správnímu soudu. Abychom se všichni ujistili, že zatím je u nás rozhodující rozhodnutí soudu, a ne nějaké úřednice. To jen tak na okraj.