George W. Bush

George W. Bush Zdroj: Reuters

VILIAM BUCHERT: Vysmívaný Bushův termín „válka proti terorismu“ je zpět. A v plné parádě

Že byl americký prezident George W. Bush terčem všemožných posměváčků a levicových pseudointelektuálů, víme už dávno. Ostatně sám k tomu často zavdával příčinu. Invaze do Iráku a Afghánistánu, které Bush zahájil a opatřil termínem „války proti terorismu“, ostatně nepřinesly očekávané výsledky. Jenže jeho známý termín je zpět v plné parádě.

Neuplyne ani den, dokonce ani hodina, aby se obrat „válka proti terorismu“ neobjevil v projevech různých státníků (Hollande, Obama, Cameron) či na půdě OSN. Dokonce se hovoří o „globální válce s terorem“. Najednou se Bushova slova, jež on sám použil poprvé 20. září 2001 (po atentátech na Ameriku), tolik hodí.

Teroristé (jistě je to módní pojmenování kohokoli, kdo je ozbrojený a bojuje jednotlivě či ve skupině proti nějakému systému či státu) navíc číhají za každým rohem. V Sýrii, Iráku, Afghánistánu, Jemenu, Nigérii. Hrozí atentáty v Evropě i Americe. Pohybují se v Asii, chtějí usekávat hlavy Australanům. Proto začalo mnoho politiků opět zcela vážně hovořit o pokračování války s terorismem. Přidala se i média. Od Paříže po Los Angeles.

Že nejrůznější radikální (především islamistické) skupiny skutečně používají metody, jež jsou svým charakterem teroristické, je jasné. Zda může podobné šílence, kteří se objevují najednou na tisících místech světa a jsou ochotni obětovat své životy, porazit Západ velkou „válkou proti terorismu“, je ovšem diskutabilní.

Že měl ale tolik vysmívaný George W. Bush v mnoha věcech pravdu, je také více než zřejmé. Ostatně američtí prezidenti dokázali často vystihnout světové problémy jednoduchými trefnými slovy. Vzpomeňme na Ronalda Reagana a jeho pojmenování komunistického Sovětského svazu „říší zla“ (stalo se tak v roce 1983).