Chris Christie, guvernér New Jersey, nemá dnes v republikánských stranických volbách v Iowě skoro žádnou šanci

Chris Christie, guvernér New Jersey, nemá dnes v republikánských stranických volbách v Iowě skoro žádnou šanci Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Trump je v Iowě mírným favoritem. Začíná série voleb, která promění americkou politiku

Kontroverzní šoumen, republikánský prezidentský kandidát Donald Trump, jenž má na svém kontě řadu extremistických výroků, a o němž je značná část expertů přesvědčena, že na post nejmocnějšího muže na světě nemá ani potřebnou kvalifikaci, ani temperament, je favoritem prvních stranických voleb ve státě Iowě. Mezi demokraty je situace vyrovnaná. Dnes začíná ve středozápadním státě série bitev, která důkladně promění politickou scénu Spojených států.

Iowanka Ann Selzerová je mezi pollstery – výzkumníky veřejného mínění – již nějaký čas celebritou. Její status věštkyně odstartoval průzkum před osmi lety, který na rozdíl od skoro všech ostatních předpověděl, že v iowských demokratických volbách vyhraje do té doby ne moc známý senátor Barack Obama a příčinou nečekaného úspěchu bude rekordní účast ve volbách. Přesně to se stalo, a jak Američané rádi říkají, zbytek jsou dějiny.

Selzerová připravuje průzkumy dlouhá léta pro prestižní noviny Des Moines Register. Od roku 2008 je však žádanou komentátorkou věcí politických na národní, celoamerické úrovni. Přesnost jejích předpovědí je obdivuhodná. Její poslední průzkum před dnešní republikánskou volbou říká toto:

 

Donald Trump: 28 procent

Senátor Ted Cruz: 23

Senátor Marco Rubio: 15

 

Nalevo u demokratů zní předpověď takto:

 

Hillary Clintonová: 45 procent

Senátor Bernie Sanders: 42

 

Mezi republikány je tedy mírným favoritem Trump. Jeho vítězství se očekává i proto, že hodnotově velmi konzervativní Cruz, opírající se o evangelíky a část Tea Party, má za sebou špatný týden a jeho trend vykazuje trajektorii směrem dolů. V poslední debatě si Cruz nevedl dobře. Pokud senátor v Iowě nevyhraje, či dokonce prohraje s větším odstupem, bude to pro něj zklamání, neboť jen výhra mu dokáže zajistit potřebný impulz do dalších států, kde jsou jeho čísla většinou výrazně slabší. Mohlo by to znamenat začátek jeho konce.

Rubio jde naopak mírně nahoru a podle průzkumu má v zádech největší skupinu potenciálních voličů, pro něž je druhou volbou. To je v iowských volbách důležité, neboť se nejedná o běžné primárky, ale stranická volební shromáždění, takzvané kaukusy (caucuses). O přiděleném počtu kandidátských volitelů (těch, kteří budou na letním stranickém sjezdu volit stranického prezidentského kandidáta) se rozhoduje v okrscích až po důkladné diskusi se zástupci jednotlivých týmů. Mnoho lidí na shromáždění mění názor na poslední chvíli. Proto je Iowu tak těžké předpovídat.

Pokud Trump vyhraje výraznějším způsobem, bude velkým favoritem několika následujících primárek, které potom může vyhrát stejným způsobem, pokud se větší část stranických voličů nevyděsí natolik, že s semkne například za Rubiem. Cruz tento potenciál nemá, neboť je u středovějších voličů skoro stejně neoblíbený jako Trump. Maratón voleb by se pak mohl odehrávat podle scénáře „rebel Trump“ proti „establishmenťáku Rubiovi“.

V dnešních demokratických primárkách se může stát cokoliv. Mírný náskok Clintonové neznamená nic, naopak se zdá, že za velmi levicovým Sandersem stojí ti nadšenější, energičtější a mladší voliči. Jsou však také méně stabilní: je otázka, zda na volební shromáždění přijdou. Sanders doufá, že se mu podaří to, co Obamovi před osmi lety, a sice překvapit, porazit favoritku, donutit ji k panice a nakonec začít vyhrávat primárky ve velkých státech.

Jenže i kdyby Clintonová dnes volby prohrála, favoritkou zůstane. Stojí za ní skoro celý demokratický establishment, většina velkých médií a především černoši a hispánci, kteří nehrají téměř žádnou roli teď, v bělošské Iowě a stejně bílém New Hampshiru za týden, ale v pozdějších volbách budou rozhodující.