Takhle to vypadá, jen s drobnými změnami ve tvářích a výrazech jak krojovaných „nalévaček“, tak koštujících, celé odpoledne i část večera. Dokud je co pít. Doslova.|
Zdroj: Ondřej Szollos
Ve víně je hlavně radost. Ale někdy i něco, co by v něm být nemělo|
Zdroj: Ondřej Szollos
Muzikanti sice rádi při vystoupení pijí pivo (má přece jen méně alkoholu), ale když hrají na koštu, vína si musí dát aspoň jednu sklenku|
Zdroj: Ondřej Szollos
Ti, co sedí nahoře na jevišti, sice mají hezký přehled, ale ta pravá atmosféra je dole na parketu|
Zdroj: Ondřej Szollos
Tak který vzorek ochutnám teď? Nejlepší je vyzkoušet podle katalogu vítěze (a pro srovnání ještě druhého a třetího) od každé odrůdy!|
Zdroj: Ondřej Szollos
Iva postupně přebírá vinařství od svého otce. Ráda by ukázala, že i v Žabčicích, jež jsou jen kousek od Brna a nikdo si je zatím s vínem příliš nespojuje, mohou vznikat krásná přírodní vína.|
Zdroj: Ondřej Szollos
Kateřina sice o tom, že by vyráběla vlastní, vína snila odmala, ale mimo jiné i proto, že není z vinařské rodiny, by ji prý ještě před lety nenapadlo, že se to opravdu stane. Dalším jejím snem je vrátit prestiž vínům z Čech.|
Zdroj: Ondřej Szollos
Zuzana je frankovková, a i když je vinařkou jen pár let, její červená vína jsou už vyhlášená. Stejně jako Dominika se vidí ale primárně jako zemědělec.|
Zdroj: Ondřej Szollos
Dominika působí na první pohled jako křehká bytost, která se snad ani neumí rozčilit. Ale posaďte ji za volant traktoru nebo nechte mluvit o víně a hned je jasné, že si dokáže stát za svým.|
Zdroj: Ondřej Szollos
Libuše je sice pokračovatelka v tradici klasického moravského vinařství, zároveň ale vínu (a nejen jemu) vtiskla svůj unikátní rukopis a styl|
Zdroj: Ondřej Szollos
Iva Měřínská|
Zdroj: Ondřej Szollos
Zuzana Bukovská|
Zdroj: Ondřej Szollos
Dominika Černohorská|
Zdroj: Ondřej Szollos
Libuše Vrbová|
Zdroj: Ondřej Szollos
Michaela Cibulková|
Zdroj: Ondřej Szollos
Kateřina Mikulíková|
Zdroj: Ondřej Szollos
Martin Babič: Víno už je klasická obchodní komodita|
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Petr neprovádí sabráž. Aby zapůsobil efektně, vystačí si s dobře nachlazeným sektem...|
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
... a jakýmsi podivně zahnutým otvírákem, který slouží k odstřelování kalů z hrdla láhve|
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Každý dobrý vinař (a to našich pět „sektařů“ je) uznává svého „konkurenta“, který možná dělá víno trochu jinak, ale s láskou, poctivě a dobře. Současně si ale nemilosrdně řeknou, když se jim na vínu toho druhého něco nezdá. Nežinýrují se a zeptají se. Jak je vidět na stole, testuje se postupně vzorek opravdu od každého.|
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Vladimírovi se podařilo navázat na průkopnickou výrobu sektů tchána a i jeho vyhlášené sekty jsou produkovány s „požehnáním“ institutu v Épernay, centra šampaňského v Champagni. |
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Martin věří, že moravská šumivá vína si zaslouží podstatně větší tuzemskou popularitu. To, že jsou víc než srovnatelná s nejlepšími světovými sekty, dokazují úspěchy jeho sektů na mezinárodních soutěžích. |
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Petra mrzí, že se výrobě sektů nevěnují také vinaři v Čechách. Podle něj tam jsou dobré podmínky pro hrozny, jež jsou pro šumivá vína ideální.|
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Libuše seká ráda a dobře a rozhodně ne jen šavlí. Kromě dalšího studia na vysoké škole v Lednici převzala vedení rodinného vinařství a rozhoduje o všech vínech včetně šumivých, jež Vrbovi v Hustopečích vyrábějí. |
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Kamil propadl kromě vína a sabráže také krojům – logicky se touto kombinací stává často zaslouženě středem pozornosti|
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Zleva: Martin Prokeš (PROQUIN), Libuše Vrbová (Vinařství U Vrbů), Vladimír Hříbal (Sekt Jan Petrák), Petr Cibulka (Víno Cibulka) a Kamil Prokeš (Vinařství Kamil Prokeš)|
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
Vinař-vizionář a básník BOGDAN TROJAK o letošním ročníku, o poezii i próze vína a o kulturně gastronomické výměně s Milanem Kunderou|
Zdroj: Nguyen Phuong Thao
10 důvodů proč mít rád... jižní Moravu|
Zdroj: Profimedia.cz
Mezi moravskými vinohrady|
Zdroj: František Zvardoň