Členové hnutí Extinction Rebellion ničí trávník před slavnou Trinity College

Členové hnutí Extinction Rebellion ničí trávník před slavnou Trinity College Zdroj: Facebook

Ničení zeleně ve jménu klimatu. Britští aktivisté rozryli „posvátný“ cambridžský trávník

Cambridge patří mezi nejprestižnější univerzity na světě. Zároveň také mezi ty nejtradičnější, což zahrnuje i přísná pravidla o chození po školním trávníku. Britští aktivisté ze skupiny „Extinction Rebellion“ si ale s tradicemi příliš těžkou hlavu nedělali. V pondělí vidlemi a lopatami zničili jeden z trávníků, zeminu pak rozházeli po bance. A to vše kvůli údajnému napojení školy na společnosti obchodující s fosilními palivy.

Po rozkopání trávníku před bránou koleje ze 16. století na místě aktivisté vztyčili vlajky Extinction Rebellion. U toho se ovšem nezastavili. Vykopanou hlínu poté odvezli do St. Andrew’s street, kde ji rozházeli po lokální pobočce banky Barclays. Podle informací BBC místní policie potvrdila, že v důsledku pondělních událostí zadržela 3 lidi.

Účastníci demonstrace své konání ospravedlňují tím, že jednaly na protest proti ničení přírody. „Trinity College se musí zbavit vazeb na společnosti obchodující s fosilními palivy a musí přestat s ničením přírody s vidinou vlastního profitu,“ uvedla organizace na svém facebookovém profilu. Někteří z aktivistů se také řetězem připoutali k jabloni stojící před Trinity Colege. „Dávali jsme si pozor, abychom nepoškodili strom, kopali jsme proto v bezpečné vzdálenosti,“ tvrdili.

Škola v pobřežním hrabství Suffolk ve východní části Anglie vlastní přibližně 67 hektarů zemědělské půdy. O Innocence Farm, jak se místo jmenuje, měl zájem soukromý přístav ve městě Felixstowe, kterým ročně projde téměř polovina kontejnerového obchodu v Británii. Na Innocence chtěli vybudovat 3 000 parkovacích míst pro nákladní vozidla.

Otganizace Extinction Rebellion na svém twitterovém účtu zveřejnila údajná čísla investic Trinity College. Škola měla do ropy a plynu investovat 9,1 milionu liber (asi 270 milionů českých korun), což má být víc nez jakákoliv jiná oxfordská nebo cambridžská kolej.

„Kolej respektuje svobodu slova a nenásilné protesty, ale rozlišuje to od trestných škod na majetku,“ komentovala podle deníku The Daily Telegraph situaci mluvčí Trinity College. „Akademici na Koleji Nejsvětější Trojice se aktivně podílí na výzkumu klimatické změny a hledají možná řešení,“ dodala. Škola v rámci preventivních opatření na týden uzavřela přístup turistům na kolej a do knihovny.