V Sýrie je na útěku téměř milion lidi

V Sýrie je na útěku téměř milion lidi Zdroj: ČTK / AP

Desítky tisíc syrských uprchlíků bojují s mrazem, mezi oběťmi jsou i děti. Běženci mají stále méně prostoru

K dlouhému výčtu komplikací, kterým musí syrští civilisté v probíhající občanské válce čelit, se přidala další. Vlnu asi 80 tisíc uprchlíků tlačenou postupem vojsk syrského prezidenta Bašára al-Asada sužují teploty pod bodem mrazu. Přibližně 20 tisíc z nich přitom nemá vůbec žádný úkryt. Situace si vyžádala i dětské oběti.

Asadovy jednotky postupují provincií Idlib směrem k turecké hranici. V tomto prostoru jsou uvězněny asi 3 miliony civilistů. Celkem se na útěk před válkou dalo okolo 900 tisíc civilistů, z nichž 80 procent tvoří ženy a děti, což vytvořilo nelichotivý rekord. Podle Organizace spojených národů se jedná o největší hromadné přemisťování uprchlíků ve stále ještě probíhající a téměř 9 let dlouhé občanské válce v Sýrii.

Uprchlíci směřují k turecké hranici na severu Sýrie s nadějí, že by jim sousední stát mohl poskytnout azyl. Jenže v Turecku jich je už přes 3,6 milionu, a vláda proto odmítá pustit do země další. V důsledku bombardování nemá velká část obyvatelstva severozápadní Sýrie kde bydlet, i dočasné tábory jsou přeplněné. Přístřeší také poskytují školní budovy a mešity. „Vidíme lidi, kteří jednoduše nemají kam jít. Mačkají se na stále menším a menším prostoru,“ komentoval situaci v deníku Independent Mark Cutts z Organizace spojených národů. „Rodiny sdílí stany s 30 až 35 lidmi, takže je velmi náročné v provincii Idlib najít přístřeší,“ dodal.

Míst není dost a celou situaci navíc komplikují mrazy. Teplota místy klesla až k mínus 11 stupňům Celsia, zoufalí uprchlíci bez střechy nad hlavou hledají způsoby, jak se zahřát. V dočasných kempech se pálí pneumatiky, oblečení nebo i různé plasty. Jedovaté splodiny se staly osudnými například rodině Mustafy Hamadiho. V provizorně postaveném a neventilovaném stanu použili plynový ohřívač, dalšího rána se nikdo z pětice nedožil. „Slýcháme o dětech a dospělých, kteří umírají v důsledku mrazivého počasí,“ uvedl Cutts.

Syrská armáda se při bombardování údajně zaměřovala i na nemocnice. Za poslední rok v severozápadní části Sýrie o život přišlo 1710 civilistů, z toho 337 žen a 503 dětí. Syrská vláda slíbila, že získá území celého státu zpět pod svou moc. Minulý týden se Asadovy jednotky při obsazování klíčové dálnice spojující Aleppo a Damašek ocitly v přímém střetu s tureckými ozbrojenými silami, které v oblasti hlídkují.