Video placeholde

Přes Atlantik za necelých 5 hodin. Orkán Sabine pomohl nastavit nový světový rekord

Takhle rychle ještě komerční let Atlantik nepřeletěl. Letadlo britských aerolinek British Airways typu Boeing 747-436 zvládlo urazit trasu New York−Londýn pod pět hodin. Na letišti Heathrow tak přistálo v neděli před pátou hodinou ranní, přibližně hodinu a tři čtvrtě před plánovaným příletem.

Podle dat serveru Flightradar24 cesta dlouhá přes 5 500 kilometrů letounu trvala přesně čtyři hodiny a padesát šest minut. Jedná se tedy o nejrychlejší podzvukový transatlantický let. Nejvyšší rychlost Boeingu se přitom vyšplhala až na hodnotu 1 327 km/h.

Rychlost zvuku se v běžných podmínkách pohybuje v rozmezí přibližně 1190 až 1245 km/h, číslo je ovšem kvůli proměnlivosti a rozdílnosti podmínek ve vzduchu relativní a v tomto případě závislé i na síle větru. Cestující se proto sonického třesku ani podobných průvodních jevů nedočkali, letadlo totiž zvukovou bariéru nepřekonalo.

Odhadovaný čas přeletu trasy New York−Londýn se pohybuje okolo šesti hodin a 13 minut. Kromě Letounu British Airways předchozí rekord společnosti Norwegian z ledna 2018 v čase 5 hodin 13 minut díky orkánu překonala také dvě letadla Virgin Airlines. Jejich Airbusy byly o jednu, respektive o tři minuty pomalejší než spoj British Airways.

Rychlostní rekord lze na transatlantických letech překonat pouze při letu směrem na východ. Napomáhá tomu stálé vzdušné proudění, které mají letadla v zádech a které zvyšuje jejich cestovní rychlost.

„Let popoháněl mnohem silnější jet stream, než je obvyklé, dosahoval rychlosti přes 320 km/h,“ komentoval rekord meteorolog CNN Brandon Miller. „Jet stream je rychle se pohybující vzduchová „řeka“ vysoko v atmosféře, zhruba ve výšce, kde se pohybují komerční letouny,“ vysvětlil Miller.

Sabine v Česku

Orkán v noci na pondělí dorazil i do Česka. Vítr zde podle informací České televize dokonce přesáhl sílu orkánu, na Sněžce dosáhl rychlosti až 180 km/h. Desítky tisíc domácnosti jsou proto bez proudu. Ve čtyřech krajích energetici vyhlásili kalamitní stav.