Bouře Sabine (Ciara) se řítí i na Francii (foto z Wimereux).

Bouře Sabine (Ciara) se řítí i na Francii (foto z Wimereux). Zdroj: Reuters

Vítr v německém Kolíně nad Rýnem (9.2.2020)
Bouře Sabine (Ciara): V anglickém Appleby-in-Westmorland se potýkají s lokálními záplavami (9.2.2020)
Orkán Sabine na pobřeží Velké Británie (9. 2. 2020)
Orkán Sabine v Německu (9. 2. 2020).
Bouře Sabine (Ciara): V anglickém Appleby-in-Westmorland se potýkají s lokálními záplavami (9.2.2020)
16
Fotogalerie

Západní Evropou se žene orkán. Česko bude silný vítr o rychlosti až 110 km/h ohrožovat v pondělí

Orkán Ciara, který se během neděle žene přes Evropu, ráno zasáhl pobřeží Británie. Tamní meteorologové kvůli silné bouři vydali varování před záplavami, zrušen byl provoz některých trajektů a vlaků. Narušen je i provoz letišť, včetně londýnského Heathrow. Německo, které bouři pojmenovalo Sabine, v přípravě na vítr o síle podobné hurikánu rovněž zrušilo některé vlaky a lety. Omezení letecké dopravy se dotklo i pražského letiště Václava Havla, kvůli počasí je zrušený let z Amsterdamu. Česko má silný vítr zasáhnout již v neděli v noci. Síla větru podle meterologů v pondělí zesílí na extrémní.

Orkán v neděli ráno zasáhl západní pobřeží Británie, doprovázel ho intenzivní déšť a prudké poryvy větru. Vítr místy dosahoval rychlosti až 156 kilometrů za hodinu, napsala zpravodajská stanice BBC. Britské úřady rovněž vydaly desítky varování před záplavami, 50 z nich ve Skotsku, 22 v Anglii a sedm ve Walesu. Bouře Sabine na deset minut přerušila také vysílání rozhlasové stanice BBC. Stalo se tak zrovna ve chvíli, kdy moderátorka v dopoledním vysílání mluvila o klimatické změně, poznamenal britský deník Metro. Zhruba 10 tisíc irských domácností a podniků přišlo kvůli bouři o elektrický proud, tamní meteorologická agentura varovala před záplavami v pobřežních oblastech.

Zrušené lety i pozemní spoje

Na některých místech bouře omezila dopravu. Nejméně deset železničních dopravců v Británii varovalo před zpožděními a rušením spojů, očekávají poškozené elektrické vedení a překážky na tratích, včetně popadaných stromů. Některé mezinárodní i domácí lety musela kvůli silnému větru zrušit vytížená londýnská letiště, včetně Heathrow či Gatwicku. Britské aerolinky Virgin Atlantic na svůj web umístily seznam zrušených letů. Přerušen je také provoz některých trajektů v Irském moři i mezi Británií a kontinentální Evropou.

Na pražské Letiště Václava Havla dnes zatím nedorazilo pět spojů, zřejmě kvůli silnému větru. Šlo o dvě linky z Amsterdamu, dále z Londýna, Kolína nad Rýnem a Düsseldorfu. Pražské letiště problémy kvůli větru zatím nemá. ČTK to řekla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková. 

Německý železniční dopravce Deutsche Bahn (DB) v neděli oznámil, že ruší část svých spojů, obzvlášť v pobřežních oblastech a na severu země. V pohotovosti jsou zásahové jednotky vybavené řetězovými pilami, které budou v případě potřeby odstraňovat z kolejí a vedení popadané stromy. Podle německé meteorologické služby (DWD) bouře nejdříve zasáhne pobřeží Severního moře a v průběhu dne se vítr, který bude dosahovat podobné rychlosti jako u hurikánu, rozšíří na celé území. Lze očekávat, že poškodí střechy a vyvrátí stromy, varovala DWD. S narušením běžného provozu kvůli bouři počítá i letiště v Kolíně nad Rýnem, které prostřednictvím twitteru vyzvalo cestující, aby si u svých leteckých společností zkontrolovali, zda jejich let startuje podle plánu. Některé domácí odpolední lety či spoje do Londýna a Bruselu zrušilo i berlínské letiště Tegel.

Kvůli nepříznivému počasí byl odložen dnešní zápas německé fotbalové ligy mezi Mönchengladbachem a Kolínem nad Rýnem, který měl v Mönchengladbachu začít ve 14:30. „Protože nelze zaručit bezpečný pohyb fanoušků po zápase, společně s městem, hasiči, policií a německou fotbalovou ligou jsme rozhodli zápas zrušit,“ oznámil v neděli domácí fotbalový klub. Náhradní datum utkání oznámí bundesliga příští týden. V Británii byl odložen zápas mezi celky Manchester City a West Ham United.

V pondělí čeká Česko extrémní vítr

Meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí výstrahy před větrem, který má v neděli v noci zasáhnout Českou republiku. V noci má být podle jejich předpokladu vítr na většině území republiky velmi silný, postupně ale zesílí a v pondělí bude foukat extrémně silně. Zejména v západní polovině ČR bude mít v nárazech ojediněle rychlost až 110 kilometrů v hodině. V pondělí večer a v noci vítr přechodně zeslábne, aby se v úterý ráno vrátil s menší intenzitou, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V této souvislosti upozorňuje, že vítr může lámat stromy a způsobovat problémy v dopravě a dodávkách elektřiny.

V Čechách a na severu Moravy a Slezska meteorologové v neděli v noci očekávají vítr s nárazy nad 90 kilometrů v hodině, na horách na severu země může dosáhnout až síly orkánu. Na jihu Moravy má podle nich vítr výrazněji zesilovat v pondělí dopoledne, kdy bude přes Česko směrem k východu postupovat výrazná studená fronta. Za ní se vítr změní na západní a především v Čechách dosáhne ojediněle v nárazech kolem 110 kilometrů v hodině, na Moravě kolem 90 kilometrů v hodině. V úterý ráno a dopoledne vítr opět zesílí a bude foukat místy rychlostí kolem 70 kilometrů v hodině, ojediněle i vyšší.

Podle informací ministerstva průmyslu a obchodu jsou vzhledem k očekávané situaci v pohotovosti hasiči, silničáři i energetici. Meteorologové i hasiči doporučují lidem, aby sledovali aktuální situaci, zajistili okna a dveře, odstranili, případně upevnili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdu autem. Neměli by se zdržovat či parkovat v okolí starších budov, větších stromů a vysokých stožárů, nemají ani chodit za silného větru do lesa a přibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. Motoristé by měli jezdit maximálně opatrně. Návštěvníci hor mají omezit horské túry a respektovat pokyny horské služby. V případě bezprostředního ohrožení mají lidé volat hasiče na číslo 112 nebo 150.