Západoafrické země ohrožují ozbrojené střety (ilustrační foto)

Západoafrické země ohrožují ozbrojené střety (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Teror v západní Africe sílí. Rostoucí násilí vyhnalo ze škol 8 milionů dětí

Západní Afriku nadále sužují ozbrojené milice. Dříve podobné skupiny působily například v Libyi, Mali nebo severní Nigérii. K překvapení odborníků se ale násilí rozrostlo i do Nigeru a zejména Burkina Fasa. Státy kvůli hrozícímu nebezpečí uzavírají školy, tato opatření podle statistiky zveřejněné serverem CNN zasáhnou přes 8 milionů školáků.

Západní Afriku obzvlášť ohrožují dvě velké muslimské militantní skupiny. Jednu z nich tvoří příslušníci teroristické organizace Boko Haram, která se přidala k Islámskému státu a přejmenovala se na Západoafrickou provincii Islámského státu. Další je pak Ansaroul Islam, ta operuje hlavně v Burkina Fasu a Mali.

Chodit do školy je nebezpečné

Státy Burkina Faso a Niger přitom ještě před nedávnem patřily mezi stabilní oblasti regionu. „Bezpečnostní situace se rapidně zhoršuje. Třetina země se nachází ve velké bezpečnostní krizi. To je velká změna. Ještě před třemi lety vypadala situace nadějně. Stát se vrátil do dob před deseti až patnácti lety, je hrozné to sledovat,“ komentovala situaci pro CNN Anne Vincent, zástupkyně UNICEF v Burkina Fasu.

Situace se dostala až do bodu, kdy pro děti není bezpečné chodit do školy. S přibývajícími útoky také stoupá počet zavřených škol. Zatímco v roce 2017 se celkový počet pohyboval kolem pěti set, v prosinci 2019 už se číslo vyšplhalo téměř ke 3 500. Opatření se tak dotýká více než osmi milionů dětí ve školním věku. Pro srovnání: podle serveru seznamskol.cz se na území České republiky nachází 4653 základních škol.

Nábor vojáků

Vláda Burkina Fasa se minulý týden rozhodla řešit problém s nedostatkem vojáků. Schválila proto novou legislativu, která armádě umožňuje rekrutovat dobrovolníky k boji proti ozbrojeným skupinám. Podle ministra obrany budou muset rekruti z řad civilistů podstoupit dvoutýdenní výcvik. Dobrovolníci navíc musí být starší 18 let.

Jeden z největších útoků posledních dní se odehrál v neděli, ozbrojená milice napadla vojenský kemp Sokolo v Mali. Při incidentu zahynulo 19 vojáků, informovala armáda prostřednictvím svého twitterového účtu. V regionu se pohybují ozbrojenci napojení na teroristickou organizaci Al-Káida.  

Šíření do dalších zemí

Bezpečnostní analytici se obávají možnosti rozšíření působnosti ozbrojených skupin přes Burkina Faso do pobřežních států. „Je nezbytné, aby se momentální situace v Burkina Fasu vyřešila, protože jinak by se mohly problémy rozrůst i do Beninu, Toga, Ghany a Pobřeží slonoviny,“ vysvětloval pro CNN bezpečnostní analytik žijící v Pobřeží slonoviny William Assanvo.

„Situace se nezlepší, dokud bude Amerika tento problém přehlížet. Extremistické násilí by se poté mohlo šířit do okolních zemí, což by ovlivnilo naše ekonomické partnery a spojence,“ uvedla Cheryl Anderson ze státního úřadu, který má na starosti sahelský region.