Jeff Siddle se svou rodinou na archivní fotografii

Jeff Siddle se svou rodinou na archivní fotografii Zdroj: Facebook

Sophiina volba po čínsku: Buď odletí jen s dcerou do bezpečí, nebo zůstane i s manželkou v epicentru nákazy

Brit Jeff Siddle právě teď prožívá nejpernější okamžiky svého života. Před několika týdny si s manželkou a devítiletou dcerou vyrazil do provincie Hubei, aby zde oslavili čínský nový rok a strávili hezké chvíle s příbuznými. Teď stojí před zásadním rozhodnutím. Z Wuchanu, který kvůli epidemii koronaviru vypadá jako město duchů, může odletět pouze se svou dcerou. Jeho manželka musí z důvodu vládních nařízení zůstat.

Více než 200 britských občanů bude během zítřejšího dne evakuováno z čínské oblasti, která je postižena koronavirem. Poté budou na britském území vyšetřeni a drženi dva týdny v karanténě. To ovšem platí jen pro britské občany, nikoliv pro cizince trvale žijící na britském území. Siddleova manželka, která je britskou rezidentkou od roku 2008 a matkou jeho devítileté dcery, tak musí v rizikové oblasti zůstat.

Domů se měla celá rodina vrátit 1. února, ale vzhledem k rychlému šíření nákazy byl jejich let, stejně jako mnohé další zrušen.

V rozhovoru pro BBC 4 Jeff Siddle uvedl: „Buď poletím já a moje devítiletá dcera, která má britský pas, do bezpečí, anebo zůstaneme všichni tři tady. Nevím, co je horší. To dítě je při představě, že bude bez matky, úplně na dně.“

Evakuační panika se nedotkla jen jich. V oblasti pravděpodobně uvíznou stovky dalších cizinců.

Svého místa v letadle do Velké Británie se naopak vzdal učitel tělocviku Kharn Lambert trvale žijící ve Wuchanu. Obával se, že by cestou někoho mohl nakazit. Upozornění na to, že by měl sám sebe izolovat od ostatních, považuje za směšné. Místo v letadle by raději přenechal své jednaosmdesátileté babičce, aby nebyla v Číně vězněna bez dostatečné zásoby léků.