Číňané v rámci opatření kvůli koronaviru sahají i k měření tělesné teploty lidí v autech na checkpointech (28.1.2020)

Číňané v rámci opatření kvůli koronaviru sahají i k měření tělesné teploty lidí v autech na checkpointech (28.1.2020) Zdroj: Reuters

Nakažených koronavirem v Číně dál přibývá (28.1.2020)
Čínský premiér Li Keqiang na inspekci ve Wu-chanu (27.1.2020)
Roušky nosí i lidé v Pekingu.
Roušky nosí i lidé v Pekingu.
Roušky nosí i lidé v Pekingu.
33
Fotogalerie

Koronavirus zabil v Číně už 106 lidí, nakažených je přes 4000. Německo potvrdilo první případ nákazy

Na nový koronavirus v Číně zemřelo už 106 lidí a přes 4000 osob je jím tam nakaženo. Novou bilanci dnes zveřejnila místní média a informují o ní světové tiskové agentury. Mimo Čínu je podle víkendové zprávy Světové zdravotnické organizace potvrzeno asi pět desítek případů, z toho nejvíce (osm) zatím v Thajsku. V Evropě byly zatím potvrzeny tři případy ve Francii a jeden v Německu.

Čínská státní televize dnes podle agentury AP uvedla, že v provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-chanu se virus od konce loňského roku šíří, zemřelo dalších 24 lidí. Z provincie Chu-pej hlásí 1291 nových případů, čímž celkový počet nakažených v Číně přesáhl 4000. Server BBC připomněl, že nový koronavirus zabíjí většinu oslabené či starší lidí.

První oběť nového koronaviru oznámily i úřady v Pekingu, jde o padesátiletého muže, který navštívil jedenáctimilionové město Wu-chan. Právě zřejmě z tamního zvířecího trhu se nemoc rozšířila.

Mimo Čínu je podle víkendové zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) potvrzeno asi pět desítek případů, z toho nejvíce (osm) zatím v Thajsku. Podle serveru BBC hlásí po pěti případech USA, Austrálie a Singapur. Další potvrzené případy jsou z Tchaj-wanu, Malajsie, Jižní Koreje, Japonska, Vietnamu, Nepálu, Kanady, Kambodže, Srí Lanky. V Evropě byly zatím potvrzeny podle BBC tři případy ve Francii a jeden v Německu.

Kvůli rostoucímu počtu nových případů zesilují státy po celém světě opatření proti šíření tohoto viru. Čínská vláda už dříve prodloužila do neděle volno v souvislosti s oslavami lunárního Nového roku. Zavřena jsou některá místa hojně navštěvovaná turisty, například Zakázané město v Pekingu či některé úseky Velké čínské zdi. V noci na dnešek oznámila dočasné uzavření všech turistických míst čínská autonomní oblast Tibet.

Smrtící koronavirus: Příznaky, průběh a léčba nemoci >>>

V Česku zatím výskyt nepotvrzen

Německo potvrdilo první případ nákazy novým typem koronaviru, který se šíří z Číny. Informovala o tom v noci na dnešek agentura DPA s odvoláním na bavorské ministerstvo zdravotnictví. Případ se objevil v okrese Starnberg u Mnichova. Další podrobnosti sdělí místní úřady dnes ráno na tiskové konferenci v Mnichově, čas bude oznámen, uvedl list Süddeutsche Zeitung.

Pacient je podle bavorského ministerstva v dobrém stavu a izolován. Místní úřady se nyní snaží informovat lidi, kteří s nakaženým přišli do kontaktu. Podle místních úřadů je riziko šíření nákazy v oblasti malé, uvedla DPA.

Podezření na infekci koronavirem se dosud objevila i v dalších zemích sousedících s Českou republikou – na Slovensku a v Rakousku, ale nepotvrdila se. Lékaři v Česku evidují několik podezření nákazy koronavirem, zatím se žádný nepotvrdil.