Ohořelá okna naznačují, ve kterých pokojích domova hořelo.

Ohořelá okna naznačují, ve kterých pokojích domova hořelo. Zdroj: Blesk/Michal Volf

Ohořelá okna naznačují, ve kterých pokojích hořelo
Na místě požáru jsou od rána hasiči, kteří zjišťují příčinu tragédie.
Na místo tragického požáru ve Vejprtech dorazil premiér Andrej Babiš.
Zřetelně viditelné ohořelé místo několika oken dává tušit, že požár vypukl zřejmě v některém z pokojů.
Fotografie z místa tragického požáru domova pro mentálně postižené ve Vejprtech.
18
Fotogalerie

Osm obětí požáru v domově důchodců ve Vejprtech: Jde o muže s mentálním a kombinovaným postižením

Při tragickém požáru v domově pro zdravotně postižené zemřelo dnes ráno ve Vejprtech na Chomutovsku osm lidí, 30 se jich podařilo zachránit. Co bylo příčinou, zatím není jasné, řekla dnes ČTK vejprtská starostka Jitka Gavdunová (ODS). Podle zdravotníků tři lidé utrpěli těžké zranění, jeden středně těžké, další lidé se zranili jen lehce, většinou se nadýchali kouře. Mezi mrtvými a zraněnými není nikdo z pracovníků domova. Hasiči už požár uhasili, na místě jsou vyšetřovatelé hasičů i policie.

Při tragédii nešlo o seniory, jak původně uvedla záchranná služba, ale o muže s mentálním a kombinovaným postižením, doplnil ředitel Městské správy sociálních služeb Vejprty Viktor Koláček. Správa teď podle něj ve spolupráci s Ústeckým krajem řeší přesun lidí z vyhořelého domova do jiných zařízení.

Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokopa Voleníka byli při požáru tři lidé zraněni těžce, jeden byl do nemocnice převezen se středně těžkým zraněním. Další lidé utrpěli jen lehká poranění nebo se nadýchali kouře. Záchranáři jejich stav postupně ověřují.

„Mezi mrtvými a zraněnými není nikdo z pracovníků domova, mezi těmi lehce zraněnými byl jeden policista, který se nadýchal kouře, odjel na kontrolní vyšetření,“ řekl ČTK mluvčí Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje Prokop Voleník. Další lidé utrpěli jen lehká poranění nebo se nadýchali kouře. Záchranáři jejich stav postupně ověřují.

„Požár v domově byl na operační středisko nahlášen ve 4:49,“ doplnil operační důstojník. Hořet podle něj začalo v jedné z místností domova a požár se postupně rozšířil do dalších tří místností. V dýchacích maskách pak vyvedli hasiči z budovy 29 osob. U osmi lidí byl konstatován exitus vlivem nadýchání zplodinami.

Záchranná služba vyhlásila mimořádnou událost. Kvůli nepřízni počasí nemohl vzlétnout vrtulník. Na místě je sedm zdravotnických posádek včetně dvou německých. Pomáhají také zdravotníci z Karlovarského kraje.

U požáru byli hasiči deset minut po ohlášení, život osmi lidí. Novinářům to řekl premiér Andrej Babiš (ANO), který dnes dopoledne na místo dorazil. Je podle něj třeba udělat vše pro to, aby se podobným tragédiím v budoucnu zabránilo. „Zjistil jsem, že tomu ústavu chybí deset pracovníků, které se snaží získat ze zahraničí,“ řekl Babiš. Vláda podle něj bude spolupracovat s Ústeckým krajem na řešení situace. „Je to obrovská tragédie,“ dodal.

Požár s osmi oběťmi ve Vejprtech je druhý nejtragičtější v Česku od roku 1990, stejně lidí zemřelo v květnu 1995 v hotelu Olympik. Nejhorší byl požár v říjnu 2010, kdy v Praze zemřelo devět bezdomovců.

Mezi nejtragičtější požáry v historii českých zemí patří požár v listopadu 1984 v Ústavu sociální péče v Měděnci v severních Čechách, při němž zahynulo 26 chovanek. Touto událostí se inspiroval film Filipa Renče z roku 1991 Requiem pro panenku.