Donald Trump.

Donald Trump. Zdroj: Reuters

Trump nasazuje právnická esa: V impeachmentovém procesu ho budou hájit známí advokáti

Obhajobu amerického republikánského prezidenta Donalda Trumpa v nadcházejícím impeachmentovém procesu v Senátu povedou právní poradce Bílého domu Pat Cipollone a prezidentův právník Jay Sekulow. Do týmu, který vzniká na prezidentovu obhajobu, bude patřit mimo jiné známý ústavní právník Alan Dershowitz či Ken Starr, který v 90. letech vyšetřoval tehdejšího demokratického prezidenta Billa Clintona a umožnil ústavní žalobu proti němu. Dershowitz nicméně popřel, že by byl plnohodnotným členem obhajoby.

Dershowitz, jenž přes padesát let působí na Harvardově univerzitě, se vedle ústavního práva specializuje i na trestní právo. Starr se do povědomí Američanů zapsal jako vyšetřovatel případu intimního vztahu Clintona se stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou. Clinton aféru ustál a Senát ho nakonec osvobodil.

Zajímavostí v případě Starra je, že jeho poradcem byl Brett Kavanaugh, kterého Trump předloni nominoval na post soudce Nejvyššího soudu USA. Senát nakonec Kavanaugha do funkce potvrdil i přes obvinění ze sexuálního násilí v době jeho mládí, které proti němu vznesla nynější profesorka psychologie Christine Fordová.

Trumpovi budou s obhajobou pomáhat i Robert Ray, který Starra v úřadu zvláštního vyšetřovatele nahradil, či advokátka a Trumpova poradkyně Pam Bondiová. Podle informací CNN sice jako vedoucí týmu přednesou Cipollone se Sekulowem v Senátu jménem prezidenta úvodní prohlášení, ale s ústní argumentací proti obžalobě a požadavku Sněmovny reprezentantů na Trumpovo odvolání z prezidentského úřadu vystoupí Dershowitz.

Sám Dershowitz ovšem odmítá být označován za plnohodnotného člena obhajoby, ačkoli na Trumpovu žádost přednese argumenty proti impeachmentu. „Budu tam hodinu uvádět argumenty, které jsou vlastně mé. Nejsem plnohodnotný člen týmu obhajoby,“ uvedl s tím, že zmíněné ústavní argumenty by předložil i v případě, že by Trumpa ve volbách porazila demokratka Hillary Clintonová a nyní by místo prezidenta čelila ústavní žalobě ona.

Sněmovna ústavní žalobu, ve které prezidenta obvinila ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu, vznesla loni před Vánocemi a tuto středu případ předala Senátu. Proces ve čtvrtek formálně začal tím, že zástupce Sněmovny reprezentantů Adam Schiff přečetl senátorům znění ústavní žaloby. Následně složili přísahu předseda Nejvyššího soudu USA John Roberts, který na proces bude dohlížet, a také senátoři. Úkolem senátorů je v procesu působit v roli poroty. Trump ústavní žalobu považuje za politický hon na čarodějnice a věří, že proces v Senátu rychle skončí. Hrozba, že bude z funkce odvolán, je považována jen za teoretickou. Všeobecně se očekává, že republikánská většina v Senátu, který má v impeachmentu poslední slovo, Trumpa osvobodí.