Pohřeb íránského generála Solejmáního v jeho rodném Kermánu (7.1.2020)

Pohřeb íránského generála Solejmáního v jeho rodném Kermánu (7.1.2020) Zdroj: ČTK / AP Erfan Kouchari

Pohřeb generála Solejmáního v íránském Kermanu (7.1.2020).
Protest proti Donaldu Trumpovi poté, co Američané zabili íránského elitního generála Solejmáního.
Pohřeb zabitého íránského generála Solejmáního v jeho rodnéem Kermanu (7.1.2020)
Pohřeb generála Solejmáního v íránském Kermanu (7.1.2020)
Smutek za zabitého generála Solejmáního v Íránu (6.1.2020)
21
Fotogalerie

Dav ušlapal 50 lidí na pohřbu Solejmáního v jeho rodném městě

Íránská státní televize uvedla, že na pohřbu generála Kásema Solejmáního ve městě Kermánu dav ušlapal 50 lidí a 213 lidí bylo zraněno. Pohřeb byl proto odložen. Televize informovala, že v pohřebním průvodu v Solejmáního rodišti vznikla tlačenice. V pondělí, kdy Íránci uctili generálovu památku v metropoli Teheránu, podle agentury AP vyšel do ulic více než milion lidí. Na videích sdílených online byla podle AP vidět bezvládná těla v ulicích, zatímco lidé křičeli a snažili se zraněným pomoci.

Íránská televize neuvedla, odkud má bilanci mrtvých potvrzenou. Dříve o tlačenici promluvil představitel záchranných služeb. Kolik lidí přišlo o život, ale neuvedl.

Velitel elitních íránských jednotek Solejmání zahynul při pátečním útoku amerického bezpilotního letounu poblíž irácké metropole Bagdádu. Útok nařízený přímo prezidentem USA Donaldem Trumpem vyvolal rozhořčení v regionu. Teherán pohrozil odvetou.

Z Íránu zpět do Iráku dnes byly mezitím převezeny pozůstatky člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise, který byl zabit při stejném útoku jako Solejmání. Tisíce truchlících oděných v černém ve smutečním průvodu skandovaly „Amerika je velký satan“. Muhandisovy pozůstatky byly po útoku převezeny do Íránu k testování DNA. Následně byly poslány zpět do Íráku, Muhandisovy rodné Basry a pak poputují do posvátného města Nadžaf.

V centru Basry přišly na smuteční průvod tisíce lidí. Mnozí nesli vlajky proíránské skupiny Katáib Hizballáh, kterou Muhandis založil. Spojené státy skupinu obvinily z raketového útoku v severním Iráku minulý měsíc.