Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.

Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic. Zdroj: Reuters

Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.
Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.
Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.
Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.
Íránci vyšli po smrti Kásema Solejmáního do ulic.
10
Fotogalerie

Tisíce Íránců v ulicích Teheránu oplakávali generála Solejmáního, experti očekávají odvetu

Dav Íránců dnes pochodoval k sídlu duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího v Teheránu, aby vyjádřily smutek nad úmrtím vlivného generála Kásema Solejmáního. Při nočním útoku ho zabila americká armáda v Bagdádu. Íránští představitelé pohrozili odvetou a v celém regionu se zpřísňují bezpečnostní opatření. Solejmáního některé zdroje označovaly za druhého nejmocnějšího muže v Íránu hned za Chameneím. Írán kvůli jeho smrti vyhlásil třídenní smutek.

„Nejsem ten, kdo podporuje (íránský) režim, ale Solejmáního jsem měla ráda. Byl odvážný a miloval Írán. Je mi této ztráty velmi líto,“ citovala agentura Reuters jednu z účastnic teheránského pochodu.

V Kermánu, odkud Solejmání pocházel, se u jeho rodného domu sešli lidé oblečení do černého. Mnozí při četbě veršů z koránu plakali. „Hrdina nikdy neumírá. To nemůže být pravda. Kásem Solejmání bude žít věčně,“ řekl jeden z truchlících.

Analytici se shodují, že právě Solejmáního popularita si vyžádá reakci. Generál přežil několik pokusů o vraždu, které podle Reuters zosnoval Západ i arabské bezpečnostní služby. Zdroje stanice CNN odhadly, že odveta za likvidace generála je velmi pravděpodobná a může mít podobu kybernetických útoků nebo akcí spojenců Teheránu.

Solejmáního smrt vyvolala v Iráku i jinde volání po odchodu amerických jednotek z regionu. Chameneího poradce Ahmad Chátamí řekl, že „nadešel čas zbavit region těch zákeřných bestií“. Chátamí, který patří ke konzervativnímu duchovenstvu, to řekl při polední modlitbě v Teheránu. USA podle něj od této chvíle nezažijí klid. „Říkám Američanům, zejména (prezidentovi Donaldu) Trumpovi, že naše pomsta změní denní svit v noční temnotu,“ řekl Chátamí.

Solejmání velel jednotkám Kuds, které jsou součástí revolučních gard a specializují se na operace mimo území Íránu. Mluvčí gard Ramzán Šaríf prohlásil, že "současná radost" Spojených států bude mít krátké trvání a brzy se promění v zoufalství. Gardy podle něj dneškem otevírají novou kapitolu a zahajují frontu odboje.

Ministr zahraniční Mohammad Džavád Zaríf hovořil o „podlosti a hlouposti amerických sil, které zavraždily hrdinu Solejmáního“.